După trei ani de scotociri intense, Mueller este nevoit să închidă ancheta, fără a descoperi ceva compromițotir despre președinte.

Este inventat imediat un alt scandal, în care Trump este acuzat că a exercitat presiuni asupra omologului său de la Kiev, pentru a investiga afacerile murdare lui Joe Biden și ale fiului său în Ucraina. Procedura de „impeachment” se soldează cu un nou eșec răsunător. Cel care iese compromis este Biden însuși.

În timpul acesta, grație reformelor agresive de defiscalizare, dezetatizare și debirocratizare adoptate de Trump, economia americană cunoaște cea mai înfloritoare perioadă de după Al Doilea Război Mondial. Și, gravisim pentru Democrați, electoratul afro și latino, mulțumit de reducerea șomajului și creșterea nivelului de trai, începe să se întoarcă cu fața spre Trump.

Perspectiva unui nou mandat pentru cel mai mare coșmar al lor, a semănat panica în rândul Democraților. Mai ales că nu au alternativă reală. Joe Biden pare lovit iremediabil de senilitate, neputând să își ducă frazele până la capăt și confundându-și pe scenă nevasta cu sora.

În acest context, apare un aliat nesperat: pandemia de COVID-19. Aceasta a răvășit economia americană, anihilând în câteva săptămâni marele atu al lui Trump.

Doar că, spre deosebire de criza financiară din 2008, de data aceasta există un puhoi de bani pe piață. Experții susțin că economia va reporni în trombă, imediat ce va fi redeschisă. Mai ales că Trump a promovat un mega-pachet de ajutoare de 3 miliarde de dolari.

Guvernatorii și primarii Democrați se cramponează disperați de „lockdown”: cu ajutorul cozii lor de topor în halat alb, Anthony Fauci, încercă să țină lumea încuiată în case cât mai multă vreme, pentru ca economia să nu apuce să-și revină înainte de alegerile din noiembrie.

Din ce în ce mai nemulțumită, lumea protestează față de măsurile de izolare, iar Trump încurajează protestele pașnice. Opinia publică americană fierbe: vrea să muncească, să se plimbe, să se distreze. Vrea libertate. S-a săturat de prizonierat.

Lucrurile amenință să se întoarcă iarăși împotriva Democraților. Ca în scheciul cu „Stropitorul stropit”, riscă să fie făcuți din nou fleașcă de propriile manevre.

Pe 20 mai 2020, are loc declasificarea e-mail-ului lui Rice, aruncând pe piață primele indicii despre implicarea lui Obama în operațiunile de Deep State ale lui Trump. Alte documente probabil și mai explozive, își așteaptă rândul. Asupra fostului președinte încep să se întindă lungi și neliniștitoare umbre penale.

Pe 25 mai 2020, moartea lui George Floyd escaladează în proteste cum nu s-au mai văzut de la începutul mandatului lui Trump. Deși primarul orașului Minneapolis, unde a avut loc arestarea tragică a lui Floyd, este Democrat, la fel ca guvernatorul statului Minnesota și șefii poliției, protestele sunt îndreptate, în mod straniu, împotriva lui Trump.

Focarele de violență sunt în special orașe și state conduse de Democrați.

Presa, reactivată și isterizată, vorbește despre „proteste pașnice” și ascunde violențele și jafurile manifestanților. Dar îl pune la zid pe Trump, pentru că vrea să reinstituie ordinea.

Fapt fără precedent, pentru prima oară după aproape patru ani, Barack Obama rupe tăcerea. Și își dă jos masca blândeții. De sub ea, apare arama coclită.

Într-o conferință din 3 iunie, el încurajează cât se poate de transparent protestele și haosul: „nesupunerea civică este la fel de importantă ca votul”, a spus Obama.

Mesajul este clar: ce nu puteți schimba prin vot, aveți dreptul să răsturnați prin violență.

De data aceasta, miza nu mai este un nou mandat cu Trump.

Obama și Sistemul sunt obligați să meargă „all in”: își joacă libertatea și pielea. Black Lives Matter.

PAGINA ANTERIOARA