Să ajungă la toată lumea. Doar două măști de familie

Să ajungă la toată lumea. Doar două măști de familie

Îngrijorați de gestiunea pandemiei Covid-19, japonezii au rămas gură-cască după anunțul premierului Shinzo Abe.

Mirarea japonezilor s-a transformat rapid în furie, după ce au realizat că anunțul premierului Shinzo Abe nu este o păcăleală de 1 aprilie, cum multă lume a crezut.

Premierul nipon a anunțat că autoritățile vor trimite oficial măști de protecție lavabile pentru peste 50.000 de cămine.

Un semnal aparent pozitiv în condițiile în care, din ce în ce mai des în lume, tot mai multe țări vor să introducă obligativitatea purtării măștilor de protecție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numai că Shinzo Abe a precizat că doar două măști de protecție vor fi trimise pentru fiecare cămin care dispune de o adresă poștală valabilă.

Furioși, japonezii au denunțat un demers „derizoriu” al premierului.

La ora actuală, arhipelagul nipon este mai degrabă ferit de urgia Covid-19, față de restul lumii: 57 de persoane au decedat și aproximativ 2400 de cazuri au fost detectate.

Dar oamenii se tem de o amenințare din ce în ce mai presantă asupra marilor centre urbane, în timp ce, la 31 martie, autoritățile sanitare au estimat apropierea unei crize a sistemului de sănătate.

Japonezii sunt obișnuiți să poarte regulat măști de protecție. În timpul iernii pentru a face față gripelor sezoniere iar în timpul primăverii pentru a evita alergiile (la polen, spre exemplu).

Dar pandemia Covid-19 a provocat o penurie de măști de protecție.

După ce situația din China a devenit cunoscută, japonezii au golit magazinele și farmaciile de măști de protecție. Rezultatul a fost că țara nu a mai putut răspunde cererii.

În locul măștilor lavabile, japonezii sperau să-l audă pe Shinzo Abe vorbind de producție națională intensificată sau de achiziții masive din China.

Spre deosebire de aproape jumătate din populația mondială, în Japonia nu au fost decretate măsuri de izolare.

Transporturile în comun, de la trenurile rapide (Shinkasen), la metrou sau autobuze, funcționează iar japonezii continuă să iasă în parcuri, în magazine sau în cluburi de noapte.

Numai școlile publice (până la 5 mai) și restaurantele din Tokyo (momentan) sunt închise.