Evenimentul Zilei > Actualitate > S-au dus în patria telenovelelor și le-au dat lovitura de grație! Ce au făcut turcii în America de Sud, de 12 de milioane de oameni se uită la serialele lor
S-au dus în patria telenovelelor și le-au dat lovitura de grație! Ce au făcut turcii în America de Sud, de 12 de milioane de oameni se uită la serialele lor

S-au dus în patria telenovelelor și le-au dat lovitura de grație! Ce au făcut turcii în America de Sud, de 12 de milioane de oameni se uită la serialele lor

Serialele turcești au fani în 140 de tari. În 2012, președintele Recep Tayyip Erdogan critica aspru „Suleyman Magnificul”

Două mari vedete din serialele turcești stau noaptea pe plajă și se uită unul în ochii celuilalt. Milioane de telespectatori din America de Sud abia mai respiră.
"Mi-e teamă să nu te pierd ", spune Kerim, îmbrățișându-l pe Fatmagul și mângâindu-i părul.
"Nu ai niciun motiv de teamă", răspunse Fatmagul, privind-o adânc în ochii, înainte de a o săruta.
Scena de mai sus este din „What is Fatmagül's fault? – Fatmagül'ün Suçu Ne?”,  un serial turcesc, dublat în spaniolă și portugheză, de mare succes în America de Sud. Numai în Argentina, episoadele au fost urmărite de peste 12 de milioane de oameni, se spune într-un articol bbc.com.

Tot mai multe seriale turcești câștigă teren în America de Sud, locul unde s-au nascut și de unde s-au exportat cele mai multe telenovele.
În Chile, de exemplu, „1001 de nopți”, una dintre cele mai de succes telenovele turcești, a fost cea mai urmărită producție a anului 2014.

Numai anul trecut, Turcia a câștigat 250 de milioane de dolari din vânzări de seriale, potrivit Camerei de Comerț, iar serialele lor sunt acum vizionate de mai mult de 400 de milioane de oameni, din 140 de tari. Cele mai multe solicitări vin însă din America de Sud, unde se pare că producțiile și-au găsit cei mai mulți fani.

În 2012, Erdogan critica „Suleyman Magnificul
Succesul serialelor turcești peste Ocean a fost bine primit de președintele tarii, Recep Tayyip Erdogan, pentru că stimulează imaginea și reputația internațională a țării. Mai mult, când președintele turc a vizitat Chile, Peru și Ecuador, eroii serialelor s-au aflat printre subiectele de conversație.
În urmă cu câțiva ani, Erdogan era însă total nemulțumit de "Suleyman Magnificul", una dintre cele mai populare producţii de televiziune din Turcia. Recep Tayyip Erdoğan, pe atunci premier, a criticat showul TV ce descrie viaţa unuia dintre cei mai mari sultani, considerându-l "contrar istoriei şi bunelor moravuri musulmane".
Se pare, însă, că această cronică romanţată şi decadentă, care îl prezintă pe Suleyman cu un pahar în mână sau făcând sex cu supusele sale, nu a fost pe gustul lui Recep Tayyip Erdoğan.
"Ei întreabă de ce ne ocupăm de ceea ce se întâmplă în Irak, în Siria şi în Gaza. Însă noi suntem interesaţi de tot ceea ce are legătură cu strămoşii noştri. Ei nu îi cunosc pe taţii şi pe strămoşii noştri decât prin intermediul serialului «Suleyman Magnificul», însă acel Suleyman din serial nu este Suleyman pe care noi îl cunoaştem", spunea Erdogan în 2012.