Evenimentul Zilei > Actualitate > S-a stins din viață cea mai mare altetă a României. Iolanda Balaş-Soeter a murit la vârsta de 79 de ani
S-a stins din viață cea mai mare altetă a României.  Iolanda Balaş-Soeter a murit la vârsta de 79 de ani

S-a stins din viață cea mai mare altetă a României. Iolanda Balaş-Soeter a murit la vârsta de 79 de ani

Sportul românesc a mai pierdut un erou. La vârsta de 79 de ani, Iolanda Balaş-Soeter, dubla campioană olimpică la atletism, a trecut în neființă, după ce a pierdut lupta cu problemele de sănătate ce o afectau de mai multă vreme.

Iolanda Balaş Soeter este multiplă recordmenă la nivel mondial și olimpic, având în palmares  şi două medalii de aur la campionatele europene de atletism de la Stockholm în 1958 şi Belgrad în 1962, plus o medalie de argint la Berna în 1954, 3 titluri mondiale universitare, 9 titluri balcanice și 19 titluri naționale.

A fost președintele Federației Române de Atletism în perioada 1988-2005. A înființat, în 1993, Fundația Atletismului Românesc, una dintre primele fundații cu profil de sport, pentru susținerea atletismului românesc și a echipei reprezentative a României. Meritele sportive i-au fost recunoscute, primind în 1958 titlul de Maestru Emerit al Sportului, în 1962, Ordinul Steaua României, Ordinul Meritul Sportiv (1966), Ordinul Național Steaua României în grad de Ofițer (2000). A fost distinsă cu „Colanul de Aur”, cea mai înaltă distincție a Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: