S-a schimbat legea. Obligatoriu pentru cei care vor cetățenie română

S-a schimbat legea. Obligatoriu pentru cei care vor cetățenie română Sursa foto: spcepcv.ro

S-a schimbat legea. Obligatoriu pentru cei care vor cetățenie română. Începând cu 1 septembrie 2024, va deveni obligatoriu pentru persoanele care solicită acordarea sau redobândirea cetățeniei române să își furnizeze datele biometrice. Acest nou regulament se aplică tuturor cererilor.

S-a schimbat legea. Obligatoriu pentru cei care vor cetățenie română

Începând cu 1 septembrie 2024, conform OUG nr. 100/2024 care modifică Legea cetățeniei române nr. 21/1991, cerințele pentru obținerea sau redobândirea cetățeniei române vor include prelevarea obligatorie a datelor biometrice. Astfel, persoanele care depun cereri vor trebui să își furnizeze imaginea facială și amprentele digitale ale două degete, conform informațiilor furnizate de Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

Noile reguli se aplică inclusiv copiilor

Noua regulă se aplică și copiilor de peste 14 ani, care vor avea obligația de a oferi atât imaginea facială, cât și amprentele digitale, în procesul de obținere sau redobândire a cetățeniei române. În schimb, pentru minorii sub vârsta de 14 ani incluși în cererea părinților, doar imaginea facială va fi necesară, conform reglementărilor stabilite.

Pașaport

Pașaport Sursa foto: EVZ

Legea intră în vigoare de la 1 septembrie pentru cei care vor cetățenie română

Începând cu 1 septembrie 2024, toate cererile pentru acordarea sau redobândirea cetățeniei române trebuie să fie depuse personal, inclusiv de către toți minorii incluși în solicitările părinților. De asemenea, prezența minorilor este necesară și în cazul în care cererea este realizată de un părinte care a obținut deja cetățenia română pentru copilul care nu a fost parte din cererea inițială a celuilalt părinte.

În plus, de la aceeași dată, solicitanții nu vor mai fi obligați să furnizeze cele două fotografii color recente, cu dimensiunea de 3.5 cm x 4.5 cm, atunci când își depun cererile de cetățenie română. Aceste modificări sunt parte a unei actualizări menite să simplifice procesul de aplicare.

În ce condiții se acordă cetățenia română

Cetăţenia română poate fi acordată, la cerere, persoanelor fără cetăţenie sau cetăţenilor străini care au contribuit semnificativ la promovarea și protejarea culturii româneşti pe o perioadă de cel puțin trei ani înainte de solicitare. De asemenea, cererea poate fi acceptată dacă solicitantul îndeplinește condițiile stabilite de legislația în vigoare.

Un alt caz în care se poate solicita cetăţenia română este atunci când un străin căsătorit cu un cetăţean român trăiește împreună cu acesta în străinătate de cel puțin 10 ani, având în vedere și perioadele în care cuplul a locuit în România.

Cetăţenia română poate fi redobândită și de persoanele care au pierdut-o anterior, precum și de descendenții acestora până la gradul II, cu condiția să facă dovada cunoașterii limbii române. Aprobarea cererilor este realizată de președintele Autorității Naționale pentru Cetăţenie, pe baza evaluărilor Comisiei pentru cetăţenie, iar orice neclaritate privind îndeplinirea cerințelor va conduce la respingerea solicitării.

Ne puteți urmări și pe Google News