S-a prăbușit prima navetă spațială privată trimisă pe Lună

S-a prăbușit prima navetă spațială privată trimisă pe Lună Misiunile modulului lunar japonez. Sursa: Ispace

O companie japoneză a pierdut contactul cu nava sa spațială cu câteva momente înainte ca aceasta să aterizeze pe Lună și a recunoscut că misiunea pare să fi eșuat. Nava spațială a fost lansată de la Cape Canaveral, Florida, în SUA, cu o rachetă SpaceX, în decembrie, și îndeplinise mai multe obiective ale misiunii până la încercarea de aterizare.

Controlorii de zbor de la start-up-ul japonez Ispace au pierdut contactul cu nava spațială cu câteva momente înainte de aterizarea planificată. Start-up Ispace, care își propusese să devină prima companie privată care să amerizeze o navă pe Lună, a declarat că nu a reușit să stabilească o conexiune cu modulul de aterizare Hakuto-R Mission 1, fără echipaj, la aproximativ 25 de minute după ce ar fi trebuit să atingă suprafața lunară.

"S-a stabilit că există o mare probabilitate ca modul în care modulul de aterizare să fi efectuat în cele din urmă o aterizare forțată", a declarat Ispace într-un comunicat, precizând că inginerii săi încearcă să înțeleagă de ce a eșuat aterizarea.

Modulul spațial M1 părea pregătit să aterizeze marți, în jurul orei 16:40 GMT, după ce s-a apropiat până la 90 de metri de suprafața lunară, a arătat o animație în direct a telemetriei de pe modulul de aterizare. Comunicațiile au încetat apoi în timp ce modul de coborâre a parcurs ultimii 10 metri, cu o viteză de aproximativ 25 de kilometri pe oră. Controlorii de zbor se uitau la ecranele lor din Tokyo, fără expresie, în timp ce minutele treceau fără niciun semn de la modul de aterizare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doar trei țări au reușit să atingă cu succes Luna: Rusia, Statele Unite și China.

India a încercat, de asemenea, să amerizeze o navă spațială pe Lună în 2016, dar s-a prăbușit, iar o organizație israeliană non-profit a încercat în 2019, dar nava sa spațială a fost distrusă la impact. Două companii americane, Astrobotic și Intuitive Machines, sunt programate să încerce să aterizeze pe Lună în cursul acestui an.

Modulul japonez de 2,3 m transporta un mini-rover lunar pentru Emiratele Arabe Unite și un robot asemănător unei jucării din Japonia, conceput pentru a se rostogoli în praful lunar. La bord se aflau, de asemenea, obiecte de la clienți privați. Denumită Hakuto, care în japoneză înseamnă iepure alb, nava spațială a vizat craterul Atlas din secțiunea nord-estică a laturii apropiate a Lunii, cu un diametru de peste 87 km și o adâncime de aproximativ 2 km. Hakuto a urmat un traseu lung și ocolitor către Lună după ce a fost lansată în decembrie, transmițând fotografii ale Pământului pe parcurs.

Cu doar 200 de angajați, Ispace a declarat că "își propune să extindă sfera vieții umane în spațiu și să creeze o lume sustenabilă prin furnizarea de servicii de transport de înaltă frecvență și cu costuri reduse către Lună”. Ispace crede că Luna va susține o populație de 1.000 de persoane până în 2040, iar alte 10.000 de persoane o vor vizita în fiecare an. Compania plănuiește o a doua misiune, programată provizoriu pentru anul viitor, care implică o aselenizare și desfășurarea propriului rover.