S-a învățat Occidentul minte sau rămâne la mâna chinezilor în domenii strategice?

S-a învățat Occidentul minte sau rămâne la mâna chinezilor în domenii strategice?

Pacienţii din unităţile de terapie intensivă dezvoltă deseori infecţii la plămâni, pentru care au nevoie de antibiotice, spune Jean-Pierre Thierry de la France Assos Sante. "De obicei, există destule antibiotice, dar practic nu există fabrici care să le producă în afara Chinei şi Indiei."

90% din livrările mondiale de penicilină, folosită la fabricarea antibioticelor, sunt asigurate de China. India, care suferă şi ea din cauza pandemiei, a limitat exporturile a 26 de medicamente şi substanţe active.

Medicii francezi au înlocuit produse de bază folosite de mult timp, precum valium, cu medicamente din care există stocuri limitate. Ei experimentează folosirea unor doze mai mici pentru a conserva rezervele. Unii pledează pentru folosirea unor sedative veterinare. Macron a anunţat că a depus "comenzi masive" pentru a completa necesarul.

Penurie de măşti

Lipsa de măşti se resimte cel mai acut, nu doar în Franţa.

"În pofida avertismentelor lansate de decenii de experţi, în special după depăşirea la limită a epidemiei din 2002-2004 de SARS, tot nu am fost pregătiţi pentru această pandemie şi nu ne-am sporit producţia internă atunci când am putut, iar acum există o penurie de măşti", scrie reporterul David Leonhardt de la New York Times.

Aproximativ 7.000 de fabrici chinezeşti produc acum măşti chirurgicale, faţă de 4.000 înainte de pandemie. Conform cifrelor oficiale, Republica Populară şi-a crescut de cinci ori producţia de măşti, în februarie.

Fabricantul auto chinez BYD a înfiinţat cea mai mare linie de asamblare de măşti din lume şi fabrică 10 milioane zilnic, relatează Le Monde. Şi producătorii chinezi de smartphone-uri şi tampoane de protecţie pentru incontinenţă s-au convertit la producţia de măşti.

Ne puteți urmări și pe Google News