S-A ÎNCHEIAT CRIZA GAZELOR

S-A ÎNCHEIAT CRIZA GAZELOR

Delegaţia ucraineană Naftogaz, condusă de Oleh Dubyna, a semnat la Moscova contractul de furnizare a gazelor din Rusia pentru perioada 2009-2019 şi acordul pentru tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, pentru aceeaşi perioadă. Contractul a fost semnat astăzi în prezenţa celor doi premieri Iulia Timoşenko şi Vladimir Putin, care ieri au căzut de acord cu privire la tariful de furnizare a gazului. În urma înţelegerii, Ucraina urmează să plătească mai puţin cu 20% faţă de beneficiarii europeni, preţul a 1.000 de metri cubi de gaz ajungând astfel la 450 de dolari.

Acelaşi acord prevede ca Ucraina să nu majoreze taxele de tranzit pentru gazele provenite  din Rusia.

În această după-amiază, premierul rus Vladimir Putin a adresat Comisiei Europene cererea de înregistrare a acordului cu Ucraina.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin a precizat că, în cursul acestei dimineţi, şeful Guvernului de la Moscova a avut o discuţie telefonică cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în care anunţa sfârşitul crizei gazului şi semnarea acordului cu Ucraina.

Kievul a plătit 179,5 dolari pentru mia de metri cubi de gaz furnizaţi în 2008, iar compania rusă Gazprom a insitat ca în 2009 preţul să fie cel al pieţei, 450 de dolari.

Astfel, la 1 ianuarie 2009, Rusia a sistat furnizarea de gaze către Ucriana, după ce vecinii săi nu au căzut la un consens cu privire la achitarea datoriei şi la preţul de furnizare a gazului pentru acest an.

O săptămână mai târziu, Gazprom a oprit livrarea de gaze către statele din Uniunea Europeană şi a acuzat Ucraina că fură din rezerva de gaze destinată consumatorilor din UE. Kievul a negat aceste acuzaţii. 

În urma medierii Uniunii Europene, în urmă cu două săptămâni, cele două părţi au semnat acordul de reluare a furnizării gazului, însă înţelegerea nu a fost respectată, iar cele două ţări s-au acuzat reciproc.

Aproximativ 20 de ţări europene au fost afectate de această dispută, iar Uniunea Europeană a calificat situaţia drept una "inacceptabilă".

Ne puteți urmări și pe Google News