S-a finalizat ancheta la TAROM. De ce nu au zburat avioanele în ziua moţiunii anti-Dăncilă

S-a finalizat ancheta la TAROM. De ce nu au zburat avioanele în ziua moţiunii anti-Dăncilă

S-a anunțat a fi o mega-anchetă care va arăta adevărul în legătură cu întârzierile operate de TAROM la zborurile interne, în ziua moţiunii anti-Dăncilă.

Pe 10 octombrie 2019, ziua căderii Guvernului Dăncilă, avioanele TAROM rămâneau la sol nejustificat de mult în mai toate orașele țării. Explicațiile erau neîntemeiate și mulți au acuzat că, de fapt, flota TAROM a încercat să dea o mână guvernului PSD prin întârzierea zborurilor spre Capitală.

Investigația a pornit în trombă, cu audieri la DNA, iar în paralel Corpul de control al primului-ministru (CCPM) promitea să facă lumină în acest caz.

Rezultatele anchetei CCPM au venit vineri și ele mai degrabă ne bagă în ceață decât să ne lumineze. Controlul a relevat faptul că, din cele 42 de zboruri programate de TAROM pe 10 octombrie 2019, 18 zboruri au înregistrat întârzieri cuprinse între 5 şi 45 de minute. Asta, se știa, de aici a pornit întregul scandal!

Mai departe, echipa de anchetatori arată că, în mod normal, media „întârzierilor la decolare” a aeronavelor TAROM este de 16 minute, pe un calcul care a vizat perioada 1 ianuarie - 26 noiembrie 2019. Potrivit raportului CCPM, în perioada 7-13 octombrie 2019 nu au fost înregistrate curse anulate.

În data de 10 octombrie, cinci parlamentari s-au aflat pe listele de pasageri ale companiei TAROM. Reamintim că, pe 28 octombrie 2019, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a înștiințat CCPM cu privire la faptul că reprezentanţii TAROM au avut trei situaţii privind încălcări de securitate, după cum urmează: o eroare operaţională generată de resetarea softului utilizat pentru emiterea facturilor, dezvăluirea către presă a unei liste privind pasagerii unui zbor TAROM prin fotografiere cu telefonul mobil a ecranului unei staţii de lucru și publicitatea itinerariului unor pasageri - persoane publice (demnitari - senatori/deputaţi), precum şi interogări ale unor baze de date, informează Știrile Pro Tv.

„La nivelul ANSPDCP, se află în desfăşurare o investigaţie cu privire la diseminarea/ transmiterea de către persoane din cadrul companiei a listelor de pasageri sau a numelor unor pasageri ai zborurilor interne ale TAROM SA, operate în data de 10.10.2019”, se mai arată în raport.

Altfel, Corpul de control al primului-ministru a verificat activitatea TAROM în perioada 01.01.2019 - 26.11.2019, avându-se în vedere respectarea prevederilor legale privind regulile de guvernanţă corporativă la nivelul companiei, precum şi modalitatea de operare a aeronavelor din flota TAROM.

Ne puteți urmări și pe Google News