S-a făcut front comun împotriva OUG 215/2020: „S-au folosit de justiție în scop politic”

S-a făcut front comun împotriva OUG 215/2020: „S-au folosit de justiție în scop politic” Sursa foto: EEC-Razvan valcaneantu

OUG referitoare la completurile de judecători tulbură apele în justiție. Două asociații ale magistraților avertizează că ordonanța încalcă voința exprimată la referendumul din 2019 a milioane de români și va periclita securitatea juridică.

La o zi după adoptarea controversatei OUG nr. 215/ privind prorogarea trecerii de la completuri de 2 judecători la completuri de 3 în apel, Asociația Magistraților din România (AMR) și Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), conduse de judecătoarele Andreea Ciucă și Florica Roman,

Cele două ONG-uri invocă un singur argument, fundamentat pe textul Constituției și pe jurisprudența CCR în materie de referendumuri consultative: faptul că OUG 215/2020 încalcă votului exprimat de către 6,4 milioane de români la referendumul din 2019, privind interzicerea emiterii de ordonanțe de urgență în domeniul justiției.

AMR și AJADO consideră că, prin reglementarea prin ordonanță de urgență, iar nu prin lege, guvernul Florin Cîțu dă dovadă de ipocrizie, în condițiile în care a avut la dispoziție un an întreg să treacă prin Parlament un eventual proiect de lege care să amâne cu 2 ani intrarea în vigoare a modificărilor din completurile de apel.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Guvernul a sfidat votul a peste 6,4 milioane de cetățeni și Constituția Romaniei”

„Asociația Magistraților din România (AMR) și Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) evidențiază faptul că, prin adoptarea unei ordonanțe de urgență în domeniul organizării judiciare, Guvernul a sfidat votul a peste 6,4 milioane de cetățeni și Constituția României.

AMR si AJADO atrag public atenția că prin adoptarea, în data de 30 decembrie 2020, a unei ordonanțe de urgență de modificare a unei dispoziții din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Guvernul a încălcat voința suverană a poporului, exprimată prin referendum, principiul constituțional al echilibrului între puteri și principiul cooperării loiale între acestea. (…)

OUG ignoră deciziile Curții Constituționale

Magistrații atrag atenția că, prin desființarea a numeroase hotărâri judecătorești definitive din cauza că ele vor fi fost pronunțate de către completuri judecătoresti nelegal constituite, se atentează la securitatea juridică a țării, căci foarte probabil CCR Curtea va constata neconstituționalitatea Ordonanței.

„Potrivit art. 2 din Constitutie: (1) Suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum.

Or, adoptarea unei ordonanțe de urgență cu privire la organizarea judiciară, cum a făcut Guvernul României în data de 30 decembrie 2020, încalcă flagrant voința poporului suveran, ignoră deciziile Curții Constituționale și, dacă ordonanța adoptată în data de 30 decembrie va fi declarată neconstituțională, cum este previzibil, va periclita grav securitatea juridică, prin anularea unor hotărâri judecătorești definitive pentru că au fost pronunțate de completuri de judecată nelegal constituite.

În fapt, prin ordonanța de urgență s-a edictat amânarea compunerii completurilor de judecată de apel din 3 judecători, prevăzută prin Legea 207/2018, cum este la Înalta Curte de Casație și Justiție, și menținerea compunerii completurilor la formula prezentă, aceea cu 2 judecători”, se arată în declarația comună a celor două organizații.

„Susținătorii acelui referendum, ce fac parte din puterea executivă actuală, s-au folosit de justiție în scop politic

„Reamintim cetățenilor că atât magistrați, cât și câțiva jurnaliști obiectivi au atras atenția că referendumul va avea efecte profund negative, însă poziția lor a fost ignorată de susținătorii referendumului. În fapt, la data respectivă, tocmai actualul ministru al Justiției, Stelian Ion, a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai acestuia, afirmând că referendumul este necesar pentru a “salva justiția”.