S-a discutat soarta TVR, dar nu s-a luat NICIO MĂSURĂ. Ce riscă Televiziunea Română

S-a discutat soarta TVR, dar nu s-a luat NICIO MĂSURĂ. Ce riscă Televiziunea Română

Astăzi s-au întâlnit comisiile de cultură de la Camera Deputaților și din Senat împreună cu comisiile de finanțe din Parlamentul României pentru o dezbatere cu privire la situația financiară a Televiziunii Române.

La discuție au participat Călin Popescu Tăriceanu – președintele Senatului, Valeriu Zgonea – președintele Camerei Deputaților, Georgică Severin – președintele pentru cultură și media a Senatului,  Gigel Știrbu – președintele comisiei de cultură din camera deputaților, deputatul Virorel Ștefan – președedintele pentru buget, finanțe și bănci de la Camera Deputaților.

Totodată, din partea Guvernului a venit Premierul Dacian Cioloș, Ministrul Finanțelor - Anca Paliu și purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Suciu.

partea TVR a fost Irina Radu - președitnele director interimar, Claudiu Lucaci - șeful știrilor TVR și Petru Camelia Pătru – directorul departamentului economic al televiziunii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situația TVR este deosebit de gravă. Insituția nu-și poate plăti salariile la sfârșitul acestei luni (28 februarie fiind data de salariu). În urma executărilor silite, aproape 1000 de angajați au câștigat în instanță indexarea salariilor din 2008.

După două ore de dezbatere în care conducerea TVR a solictat găsirea unor soluții pentru televiziunea publică, premierul Cioloș a spus că va căuta în câteva zile să găsească o soluție doar după ce parlamentul va găsi o cale de redresare pentru TVR. Prim-ministrul a subliniat că Televiziunea Română se află sub patronajul parlamentului, iar guvernul poate să aplice doar ceea ce parlamentul dispune. El a atras altenția că situațiile dezbătute, precum și mărirea bazei de colectare poate fi apleicată în câteva luni, dar TVR nu mai dispune de timpul necesar.

O altă soluție ar fi alocarea unor sume din partea guvernului pentru ajutorul Televiziunii Române, dar acetea nu pot fi alocate înainte de luna iulie, deoarece ar însemna o rectificare bugetară. Până atunci trebuie găsite măsuri pentru a închide robinetul.

Parlamentarii prezenți, dar și membrii guvernului, au mai adus în discuție măsirile de restructurare urgente, dar și suprapopularea TVR-ului, despre care Călin Popescu tăriceanu a pomenit în repetate rânduri.

Ședința a fost închisă chiar de Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: ”Soluția nu este să amânăm decesul. TVR intră în incapacitate de plată. Printre posibilitățile enumerate sunt insolvența și declararea falimentului, ceea ce presupune modificarea legii”. S-a vornit despre două modele – cel grecesc, adică închiderea și redeschiderea televiziunii, dar și cel britanic, al BBC-ului. În cel de-al doilea caz s-a renunțat complet la taxă și publicitate, iar televiziunea este finanțată exclusiv de către stat. Modelul britanic nu va putea să fie viabil în România, deoarece TVR ar deveni o jucărie în mâna politicului.