S-a descoperit substanța care te îngrașă. Îți crește pofta de mâncare și duce la obezitate

S-a descoperit substanța care te îngrașă. Îți crește pofta de mâncare și duce la obezitate Sursa: Dreamstime.com

Multe dintre produsele alimentare pe care le consumăm în zilele noastre conțin o mulțime de ingrediente, acestea având și efecte negative asupra organismului. Pe lângă sarea și zahărul, există o substanță ce îți face și mai mult rău.

Aditivul numit E621 glutamatul monosodic se regăsește în majoritatea alimentelor pe care le cumpărăm. Efectul lui asupra organismului este destul de dăunător.

Substanța din mâncare ce îți poate face rău

Acest tip de aditiv crește pofta de mâncare și șansele de obezitate, deoarece afectează până și celulele creierului. Substanța este adăugată de obicei pentru a intensifica gustul produsului.

E621 glutamatul monosodic se găsește într-o mulțime de produse, dar mai ales în cârnați, salam, chipsuri, mixurile pentru supă, alimente conservate şi bere. Companiile din industria alimentară o utilizează pentru a oferi savoare alimentelor, dar şi pentru a reduce costurile de producţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această substanță acționează de cele mai multe ori ca un drog, ce pătrunde în sânge și creier și modifică genele responsabile de simțul gustului.

Dacă este consumată, substanța poate avea și efecte adverse asupra organismului. Astfel, poți simți imediat după masă, letargie, migrenă, tulburări de vedere, palpitații, perturbarea echilibrului hormonal, greață, slăbiciune, amețeli, dureri în piept.

„În momentul în care l-am mâncat, acest glutamat se transformă într-o toxină neuro care otrăveşte celula nervoasă şi, în final, o distruge”, a explicat nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi.

Cele mai periculoase alimente de la magazin

După cum mulți bine știu deja, mezelurile nu sunt tocmai sănătoase pentru organismul nostru. Acestea sunt mai degrabă făcute din resturi decât din ingrediente de calitate și de aceea trebuie evitate.

„Marea problemă a mezelurilor este felul în care e prelucrată carnea. E multă slănină, sunt multe zgârciuri.

Dacă se consumă constant, pentru că este un efect care se adună în timp, vorbim despre creșteri de colesterol, creșteri de trigliceride, riscul de apariție al diabetului, a gutei, și dacă se consumă constant, de 5 ori pe săptămâna, mai mult de 100 g, putem vorbi de cancer”, a precizat pentru Antena 3 CNN, medicul nutriționist Lygia Alexandrescu.

De aceeași părere este și profesorul Gheorghe Mencinicopsch, fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare, care a susținut că salamul trebuie consumat cu moderație, nu mai mult de 10 grame pe zi. Mezelurile au în compoziție E-uri, conservanți coloranți, potențatori de gust, gelifianți și grăsime peste 20%. Dacă mâncăm cârnați sunt recomandați cei făcuți în casă.