„Am descoperit că papagalul gri african își ajută voluntar şi spontan semenii, fără a avea un beneficiu imediat evident”, a declarat Désirée Brucks, coautoare a studiului, de la Institutul Max Planck pentru Ornitologie din Germania.

În timpul experimentelor, au fost folosite mai multe exemplare de papagal gri african şi ara cu cap albastru. Ambele specii s-au arătat dornice să facă schimb de jetoane, pentru a primi nuci de la un om. Cu toate acestea, doar exemplarele de papagal gri african și-au oferit jetoanele altor papagali, permiţându-le acestora să obţină recompensa sub formă de nuci.

„Ne-a surprins că 7 din 8 exemplare de papagal gri african au oferit partenerului jetoane în mod spontan, de la prima încercare, fără să fi experimentat anterior natura socială a acestei sarcini şi fără să ştie că vor fi testaţi ulterior în celălalt rol. Prin urmare, papagalii au oferit ajutor fără să obţină beneficii imediate şi, aparent, fără a se aştepta la reciprocitate”, a adăugat specialista.

Auguste von Bayern a remarcat că exemplarele de papagal cenuşiu african păreau să ştie când era nevoie de ajutorul lor. Când observau că celălalt papagal avea o oportunitate pentru schimb, îi pasau un jeton. Altfel, nu o făceau.

Papagalii săreau în ajutor, indiferent dacă celălalt individ era sau nu ”prieten”, a adăugat ea. Însă, relaţia lor cu celălalt individ avea o anumită influenţă – când papagalul care avea nevoie de ajutor era ”prieten”, cel care îi sărea în ajutor îi transfera mai multe jetoane.

Rezultatele studiului demonstrează că acest comportament de ajutorare nu se limitează doar la oameni şi la maimuţele mari, ci a evoluat independent şi la unele păsări.

 

Citește și: