S-a descoperit o nouă planetă! Seamănă cu o minge de rugby. Cercetătorilor nu le-a venit să creadă

S-a descoperit o nouă planetă! Seamănă cu o minge de rugby. Cercetătorilor nu le-a venit să creadă Sursa: Wiki

Telescopul spaţial Cheops, specializat în detectarea exoplanetelor, a depistat o nouă planetă deformată. Aceasta are forma unei mingi de rugby. Motivul este unul halucinant.

Exoplaneta, denumită WASP-103b, se află în constelaţia Hercule, la o distanţă de aproximativ 1.800 de ani-lumină de Sistemul Solar.

Au descoperit o nouă planetă

Astronomii dintr-o echipă coordonată de astrofiziciana portugheză Susana Barros, de la Universitatea din Porto, a vrut să afle unde se află planeta deformată din cauza proximităţii în raport cu steaua sa, a explicat Jacques Laskar, coautor al studiului publicat marţi în revista ştiinţifică Astronomy & Astrophysics.

„Voiam să ştim dacă putem să detectăm forma unei planete observând curba ei de tranzit”, adică variaţia de luminozitate a unei stele care se produce atunci când o exoplanetă trece prin faţa ei, a declarat acelaşi astrofizician de la Observatorul Paris-PSL. „Ideea este că atunci când o planetă precum o minge de rugby sau o planetă ca o minge de fotbal trece prin faţa unei stele, nu se obţine aceeaşi curbă de tranzit”, a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest fenomen va fi verificat la sânge de cercetători. Aceștia pot afla istoria din spatele structurii sale interne, telurice și gazoase. „Deoarece rezistenţa unui material la deformare depinde de compoziţia lui”, a precizat Susana Barros, într-un comunicat publicat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Pentru a ajunge într-o situație critică, planeta trebuie să fie mult prea aproape de steaua sa. Este dificil ca aceasta să suporte un puternic efect de atracţie, denumit forţă mareică. Așa se exercită Luna – şi Soarele, într-o mai mică măsură asupra Terrei. Planeta noastră a fost deformantă și așa a ajuns să semene cu un aliment foarte consumat de populație, cu un cartof.

Planeta deformată

Oamenii de știință au demonstrat că Exoplaneta WASP-103b este foarte aproape de steaua ei, WASP-103, fiind de aproximativ 50 de ori mai aproape de această stea decât se află Terra faţă de Soare. Aceasta se rotește complet în jurul stelei sale în doar 22 de ore, comparativ cu cele 365 de zile în cazul Pământului.

Noua planetă este considerată o raritate. Aceasta nu se dezintegrează, dar capătă forme unice.

Astronomii din echipa Susanei Barros au putut arăta că WASP-103b are o masă de 1,5 ori mai mare decât cea a lui Jupiter, o planetă gigantică gazoasă din Sistemul Solar, raza ei este de două ori mai mare decât cea a lui Jupiter. „Ea trebuie să fie, deci, foarte ‘umflată’ din cauza căldurii stelei sale şi, poate, din cauza altor mecanisme”, a explicat Susana Barros.

Planeta în formă de minge de rugby va rămâne un mister, dar și un miracol pentru toți cercetătorii, potrivit G4.