S-a dat startul vânătorii în Republica Moldova. Cine, unde și cum poate să tragă

S-a dat startul vânătorii în Republica Moldova. Cine, unde și cum poate să tragă

Republica Moldova. S-a deschis sezonul de vânătoare, 2024 - 2025, în Republica Moldova, începând de joi, de la data de 15 august. Autoritățile de la Chișinău au anunțat condițiile legale pe care cei pasionați de această îndeletnicire trebuie să le respecte.

Pentru a crea cadrul legal, reprezentanții Inspectoratului pentru Protecţia Mediului au luat parte la şedinţe comune cu reprezentanţii Societăţilor de vânători şi pescari teritoriale din întreaga țară. Astfel, au avut loc acțiuni de informare cu privire la deschiderea sezonului de vânătoare 2024-2025.

Începe sezonul de vânătoare în Republica Moldova

Oficialii de la Poliţia de Frontieră au anunțat, în acest context, că, pentru autorizarea desfășurării vânătorii în zona de frontieră, Sectorul Poliției de Frontieră eliberează persoanei un aviz.

vânătoare

Vânătoare

Asta certifică faptul că posesorul actului respectiv beneficiază de dreptul de de-a se afla în zona de frontieră pentru desfășurarea vânătorii, în termenul de vânătoare stabilit și în limitele sectorului indicate în actul oficial

Avizul pentru desfășurarea vânătorii se eliberează doar după obținerea unui permis de acces în zona de frontieră pentru desfășurarea activităților de vânătoare.

Acest aviz de vânătoare în zona de frontieră este obligatoriu pentru toate persoanele care vânează în această perioadă. Inclusiv pentru cetățenii care locuiesc în zona frontierei sau în localități din proximitate.

Care sunt condițiile obligatorii

În timpul sezonului de vânătoare, care se va încheia în primăvara anului 2025, polițiștii, împreună cu reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Societății vânătorilor și pescarilor, vor efectua verificări pe terenurile din fondul cinegetic național. Scopul este acela de a preveni cazurilor de vânat ilicit, implicare la vânătoare cu arme și muniții interzise etc.

Persoanele care vânează au obligația să evite împușcarea păsărilor și animalelor asupra cărora este interzis vânatul. Să nu lase arma nesupravegheată, să nu folosească cartușe interzise prin lege și regulile de port și păstrare a armelor de foc și cele impuse de Comisia pentru Situații Excepționale.

După cum se specifică în lege, vânătoarea se practică numai de către vânători, dacă aceștia posedă permis de armă, carnet de vânător, autorizaţie individuală de vânătoare eliberată pe numele său de gestionar sau este înscris nominal de către organizatorul vânătoarei în autorizaţia colectivă de vânătoare, conform moldpres.md.