În timp ce USR și-a terminat lista pentru alegerile europarlamentare, ALDE a anunțat cine ocupă primele poziții și PLUS (partidul lui Cioloș) se află în campanie internă, în PSD și PNL încă se duc lupte crâncene și se negociază la sânge un loc eligibil pentru Parlamentul European. În schimb, dacă partidele mici se feresc să se arunce încă în cursa electorală pentru Cotroceni, fie cu candidat propriu, fie să-și afirme susținerea față de actualul președinte, Klaus Iohannis a anunțat că va candida din partea PNL, iar Liviu Dragnea a vorbit, după o perioadă în care a negat cu vehemență, despre o potențială candidatură.

Front comun fisurat de orgolii

Coaliția PSD-ALDE va merge cu un candidat comun în lupta pentru un mandat la Cotroceni, nu s-a stabilit încă cine va fi, dar s-a poziționat ferm împotriva principalului contracandidat, Klaus Iohannis. Liviu Dragnea, președintele PSD, a spus că prezidențiabilul trebuie agreat de ambele partide și poate fi chiar el sau Călin Popescu Tăriceanu. „Nu resping nicio variantă. Nici eu, nici Tăriceanu. Domnia lui Iohannis trebuie să înceteze. Încă 5 ani cu Iohannis ar fi un dezastru pentru Romania”, a declarat Dragnea.

Potrivit unor surse liberal-democrate, nici frontul comun împotriva lui Iohannis nu ar face să dispară orgoliile din cele două partide. În timp ce majoritatea social-democraților își doresc ca unul dintre ei, fie Dragnea, fie alt politician, să candideze în decembrie, și în ALDE primează dorința propriului candidat, în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu. Liberal-democrații nu sunt convinși că vor fi susținuți de PSD. „Să zicem că se întâmplă o minune și va fi Tăriceanu candidat. Dacă ne amintim, tot la CEX, când Dragnea a rostit numele președintelui nostru, au aplaudat doi oameni. Vi-i imaginați pe baronii PSD, că ei decid și când respiră primarii lor, vorbind despre Călin Popescu Tăriceanu, impunându- le pesediștilor să-i facă acestuia campanie?”, a spus o sursă pentru EvZ.

Pas cu pas spre altă campanie

Președintele Klaus Iohannis a reafirmat, în primele zile din 2019, că își dorește încă un mandat la Cotroceni. Șeful statului a amintit și de alegerile pentru PE din mai, ocazie cu care a lansat și un apel de participare la vot către cetățeni. „La sfârşitul anului, vom avea alegeri prezidenţiale şi reiterez ce am mai spus, voi intra în competiţie pentru un nou mandat de preşedinte”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni. Iohannis a anunțat că al doilea mandat pentru cea mai înaltă funcție în stat este un obiectiv primordial pentru alegerile din decembrie. Șeful statului și-a menținut poziția din 2014: susținător al statului de drept și al luptei împotriva corupției, proeuropean și pro-NATO. Iohannis nu pare că se teme de Dragnea sau de un alt candidat și este hotărât să rămână la Palatul Cotroceni pentru încă 5 ani.

Istoria se poate repeta

Victor Ponta, președintele PRO România, a declarat că nu își dorește să mai candideze pentru Președinția României. Fostul premier susține că nu este interesat să ocupe cea mai importantă funcție din stat, ci mai degrabă s-ar vedea in poziția de unificator al partidelor de centru-stânga din România. Potrivit surselor EVZ, Pro România îl arucă în lupta pentru Cotroceni pe Sorin Câmpenu, fost ministru al Educației în guvernul Ponta. Liderul PRO România nuși dorește un tur doi între Klaus Iohannis și Liviu Dragnea, considerând că o astfel de situație ar reprezenta de fapt un blat. Un posibil tur doi între Klaus Iohannis și Liviu Dragnea este comparat de Ponta cu anul 2000, când românii au avut de ales între Ion Iliescu si Vadim Tudor. Actualul președinte este considerat de Ponta „răul mai mic”, iar pe Liviu Dragnea îl aseamănă cu fostul președinte al PRM. „Liviu Dragnea nu poate să fie candidatul celor de centru-stânga, pentru că nu are absolut nimic în comun. Sigur, e șeful unui partid care are această denumire, dar prin comportamentul său, prin averea pe care o are, prin politicile naționalist-populiste pe care le promovează, n-are nicio legătură”, spune Ponta.

„Preacinstitul și democratul”

Dacian Cioloș ar putea intra și el în joc. Mesajul transmis de fostul premier, chiar în noaptea dintre ani, lasă loc de interpretări. „La sfârșitul lui 2019 vom fi chemați să decidem ce fel de om vrem în fruntea țării: un președinte cinstit, democrat, european sau unul corupt, mincinos, care visează să conducă România după bunul lui plac”, a spus Cioloș. Este posibil ca politicianul să se fi referit la el când a vorbit de „cel cinstit” sau la Klaus Iohannis.

Te-ar putea interesa și: