S-a aflat motivul demisiei Papei Benedict. Totul a fost dezvăluit într-o scrisoare trimisă biografului, înainte să moară

S-a aflat motivul demisiei Papei Benedict. Totul a fost dezvăluit într-o scrisoare trimisă biografului, înainte să moară Sursa: dreamstime.com

Papa Benedict al XVI-lea a dezvăluit „motivul central” al demisiei sale în 2013. Mărturisirile au fost făcute într-o scrisoare adresată, cu câteva săptămâni înainte de moartea sa, biografului său.

Papa Benedict al XVI-lea, care a murit pe 31 decembrie la vârsta de 95 de ani, a trimis o scrisoare pe 28 octombrie biografului său, germanul Peter Seewald. În scrisoarea, dezvăluită de săptămânalul Focus, Joseph Ratzinger explică „motivul principal” pentru demisia sa din funcția de șef al Bisericii Catolice în februarie 2013.

Insomniile de care suferea Benedict al XVI-lea au reprezentat „motivul central” al demisiei sale

Motivul a fost „insomnia care l-a însoțit fără întrerupere de la Zilele Mondiale ale Tineretului de la Köln” , în august 2005, la câteva luni după ce i-a succedat lui Ioan Paul al II-lea.

Mai exact, fostul papă-emerit i-a trimis o scrisoare pe 28 octombrie 2022 - cu doar câteva săptămâni înaintea morţii sale - biografului german Peter Seewald. În acea scrisoare, publicată de săptămânalul Focus, fostul cardinal Joseph Ratzinger, decedat la vârsta de 95 de ani în luna decembrie, afirma că „motivul central” al demisiei sale din februarie 2013 a fost „insomnia” care îl „însoţea fără încetare după Zilele Mondiale ale Tineretului Catolic”, organizate la Koln în august 2005, la câteva luni după ce fusese ales papă în urma decesului lui Ioan Paul al II-lea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicul personal i-a prescris la acea vreme „remedii puternice”

Medicul personal i-a prescris atunci „remedii puternice”, care i-au permis într-o primă fază să îşi îndeplinească mandatul. Însă, de-a lungul timpului, acele somnifere şi-ar fi atins limitele, potrivit scrisorii fostului papă, şi i-ar fi „garantat din ce în ce mai puţin” capacitatea de lucru. În plus, acea administrare de somnifere s-ar fi aflat şi la originea unui incident care s-a petrecut în timpul unei vizite în Mexic şi în Cuba, în martie 2012.

În dimineaţa după prima noapte a acelei vizite, papa Benedict al XVI-lea ar fi constatat că batista lui era „complet îmbibată cu sânge”, potrivit scrisorii publicate în Focus. „„Probabil că m-am lovit undeva în baie și am căzut”, scrie pontiful.

Un medic a reuşit să facă în aşa fel încât rănile nu au fost vizibile şi un nou medic personal ar fi insistat după acel incident să îi prescrie „o reducere a somniferelor”, sfătuindu-l totodată pe papă să nu apară în public decât în cursul dimineţii în timpul călătoriilor sale în străinătate.

Pontificatul său a fost marcat de numeroase crize, precum scandalul VatiLeaks

Papa-emerit se declara în acea scrisoare pe deplin conştient că acele restricţii medicale „nu puteau fi respectate decât pentru o scurtă perioadă” şi acea constatare l-a făcut să demisioneze în februarie 2013, cu câteva luni înaintea Zilelor Mondiale ale Tineretului catolic de la Rio de Janeiro, un eveniment despre care a spus că simţea „că nu putea să îl ducă la bun sfârşit”.

În acest fel, Benedict al XVI-lea ar fi demisionat mai devreme, pentru ca succesorul său, papa Francisc, să poată onora angajamentul ocazionat de vizita în Brazilia.

Papa-emerit Benedict al XVI-lea, a cărui demisie din 2013 a surprins întreaga lume, a murit pe 31 decembrie într-o mănăstire de la Vatican. Pontificatul său a fost marcat de numeroase crize, precum scandalul VatiLeaks din 2012, care a scos la iveală o largă rețea de corupție la Vatican, sau cazuri de abuzuri asupra minorilor comise de preoţi în diverse țări din lume, scrie pledgetimes.com.