S-a aflat de unde provine temutul coronavirus

S-a aflat de unde provine temutul coronavirus

Noul coronavirus din China provine de la lilieci, ca și SARS și MERS, arată o analiză genomică.

Coronavirusul 2019-nCoV care a generat panică la nivel global ar proveni de la lilieci și se transmite la om printr-o gazdă intermediară, spune un raport realizat de prof. dr. Simona Ruță de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și de la Institiutul de Virusologie „Ștefan S Nicolau” al Academiei Române.

Totodată, analiza a arătat că acest coronavirus este diferit față de SARS și MERS. Toate cele trei au ca rezervor liliecii, dar specii diferite și s-au transmis la om printr-o gazdă intermediară.

Alte analize, cele filogenetice, au arătat introducerea recentă a noului coronavirus în populația umană, precum și înrudirea cu un coronavirus izolat anterior de la lilieci din provincia Yunnan (BatCoV RaTG13), față de care există 96,3% similitudine genetică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cazurile inițiale cauzate de coronavirusul 2019-n CoV au fost strâns legate cu piața care vindea animale vii, care a și sugerat transmiterea zoonotică a virusului, de la o specie încă necunoscută. Însă, acum, în China este susținută transmiterea respiratorie interumană. Este de menționat faptul că au apărut cazuri secundare de transmitere interumană și în alte țări.

Sunt rapoarte care spun că virusul poate fi transmis și de la persoane aflate în incubație.

Se caută soluții

Teste de detecție a anticorpilor anti 2019-nCoV ar putea fi realizate curând. Acestea ar permite evaluarea seroprevalenței infecției și evidențierea infecțiilor asimptomatice.

Coronavirusul a fost izolat pe culturi de celule în Australia, la Peter Doherty Institute for Infection and Immunity din Melbourne. Este, de altfel, primul laborator din afara Chinei care obține o tulpină virală provenită de la un pacient. Acesta va colabora cu OMS pentru a distribui izolatul către alte centre de referință.

La ora actuală sunt formulați și testați multi candidați vaccinali, în studii finanțate atât de companii farmaceutice, cât si de NIH, SUA, precum și de alianța globala Cepi (un parteneriat între organizatii publice, private, filantropice și ale societății civile) pentru inovare în pregatirea împotriva epidemiilor, informează 360 medical.