S-a aflat cât poate trăi un om. Mare atenţie: Pierderea rezistenței este „executorul morții”
- Antonia Hendrik
- 30 mai 2021, 13:34
Un studiu tehnologic, cu privire la corelarea dintre îmbătrânire și pierderea capacității de recuperare, a identificat 150 de ani ca fiind limita superioară a longevității umane. Dar pentru a atinge vârsta aceasta avem de-a face cu doi factori cheie.
Răspunsul cercetării poate să nu fie foarte încurajator pentru cei care se gândesc la nemurire. Studiul, publicat marti in revista Nature Communications, a fost realizat de cercetători de la Roswell Park Comprehensive Cancer Center din Buffalo, New York, și Gero, o companie de biotehnologie cu sediul în Singapore.
Cercetătorii au dezvoltat o aplicație pentru iPhone numită „GeroSense” care monitorizează continuu vârsta biologică de zi cu zi pe baza datelor transmise de la senzori mobili și purtabili și au eșantionat seturi mari de date despre sănătate și fitness de la voluntari din SUA și Marea Britanie.
Durata de viață a omului depinde de rezistența la orice factor de stres
Oamenii de știință au studiat efectele stresului, stilului de viață și ale bolilor cronice asupra vârstei biologice, precum și a rezistenței, care determină cât de repede o persoană revine la normal după ce a răspuns la un factor de stres.
Corpul uman prezintă „o pierdere completă” a rezistenței între 120 și 150 de ani, rezultând o incapacitate de recuperare, spun oamenii de știință.
„Această lucrare, în opinia mea, este o descoperire conceptuală, deoarece determină și separă rolurile factorilor fundamentali în longevitatea umană - îmbătrânirea, definită ca pierderea progresivă a rezistenței și a bolilor legate de vârstă, ca„ executori ai morții”. Aceasta explică de ce chiar și cea mai eficientă prevenire și tratament al bolilor legate de vârstă ar putea îmbunătăți durata medie de viață, dar nu cea maximă, cu excepția cazului în care au fost dezvoltate adevărate terapii anti-îmbătrânire”, a declarat prof. Andrei Gudkov, coautor al lucrării.
Rezistența corpului, cheia longevității
O reducere a rezistenței a fost observată și la persoanele care nu suferă de boli cronice majore. Oamenii de știință spun că orice intervenție care nu afectează scăderea rezistenței poate duce doar la o mică creștere a longevității umane.
„Cercetarea va ajuta la înțelegerea limitelor longevității și a viitoarelor intervenții anti-îmbătrânire. Ceea ce este și mai important, studiul poate contribui la reducerea decalajului în creștere între durata de viață și sănătate, care continuă să se extindă în majoritatea țărilor în curs de dezvoltare”, a declarat Brian Kennedy, distins profesor de biochimie și fiziologie la Universitatea Națională din Singapore, într-un comunicat de presă .
Jeanne Calment, care a murit la vârsta de 122 de ani în 1997, deține recordul oficial de a fi cel mai în vârstă om, scrie ibtime.