Ruşii ne returnează singurul papirus din Europa, după 50 de ani

Ruşii ne returnează singurul papirus din Europa, după 50 de ani

Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia organizează la începutul săptămânii viitoare, "ceremonia oficială de predare-primire a celui mai vechi papirus din Europa". Până de curând, se știa că papirusul a fost distrus „în urma contacului cu aerul”.

Papirusul, care datează din secolul IV î.Hr, a fost descoperit în 1959 la Mangalia. Imediat după descoperire a fost trimis pentru restaurare şi conservare la Moscova. Timp de jumătate de secol, despre acest papirus nu s-a mai ştiut nimic. În lucrările de specialitate, dar şi în diverse alte reviste şi ziare, s-a menţionat că acest papirus „s-a distrus în contact cu aerul şi lumina soarelui". Istoria recuperării, prezentată săptămâna viitoare Directorul Muzeului Callatis, dr Sorin Colesniuc şi dr Ion Pâslaru, împreună cu primarul Mihai Claudiu Tusac, au reuşit recent să găsească şi să readucă în ţară, după mai bine de 50 ani, "unicul papirus existent până la această dată în Europa". Istoria descoperirii, regăsirii şi readucerii în ţară a papirusului va fi prezentată după ceremonia care va avea loc între specialiştii dr. Alexandr Nicolaievici Lesovoi - directorul Centrului de Restaurare I.E. Grabar din Moscova şi dr. Sorin Marcel Colesniuc - directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia.

La eveniment sunt invitaţi ministrul culturii şi patrimoniului naţional, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, reprezentanţi ai Academiei Române şi ai Comisiei Naţionale de Arheologie, ambasadorul României la Moscova, consulul Federaţiei Ruse la Constanţa, profesori şi studenţi de la Universitatea regională de stat din Moscova, specialişti în istorie veche şi arheologie din universităţile şi muzeele din întreaga ţară dar şi din străinătate, oameni de cultură şi pasionaţi de istorie.

Ne puteți urmări și pe Google News