Rușii au încercat să doboare un avion de spionaj britanic. Noi documente secrete
- Dinu Marian
- 10 aprilie 2023, 09:59
Un avion de vânătoare rusesc aproape că a doborât anul trecut un avion de supraveghere britanic, potrivit unui document al Pentagonului care a făcut obiectul unei scurgeri de informații și care circulă online. Un incident mult mai important decât a fost dezvăluit anterior și care ar fi putut să atragă SUA și aliații lor din NATO direct în războiul din Ucraina.
Atacul ratat al avioanelor rusești de luptă a avut loc pe 29 septembrie în largul coastei Crimeei. Peninsula ucraineană puternic fortificată pe care Rusia a anexat-o în 2014 și pe care a folosit-o pentru a-și baza flota navală din Marea Neagră și pentru a lansa atacuri în alte părți ale Ucrainei.
Documentul la care face referire Washington Post, este unul dintre zecile de documente secrete de la Pentagon care au fost făcute publice și care au declanșat o anchetă a Departamentului de Justiție. Acesta califică incidentul ca fiind un "near-shoot down of UK RJ", o referire la "Rivet Joint”, porecla comună pentru avioanele de recunoaștere RC-135. Avionul este folosit pentru a colecta transmisiuni radio și alte mesaje electronice.
Materialul este marcat cu antetul Statului Major al Pentagonului și detaliază zborurile de supraveghere deasupra Mării Negre din ziua în care s-a raportat incidentul și până pe 26 februarie. Documentul este etichetat "SECRET/NOFORN", o clasificare care indică faptul că nu trebuie să fie împărtășit cu cei care nu sunt cetățeni americani.
Avion britanic interceptat de ruși
Documentul detaliază o serie de alte reacții rusești la zborurile de supraveghere ale avioanelor americane, britanice și franceze între octombrie și sfârșitul lunii februarie, inclusiv unul din 30 decembrie, în care un alt Rivet Joint britanic, însoțit de două avioane de vânătoare britanice Typhoon, a fost interceptat de avioane rusești care s-au apropiat la mai puțin de 30 de metri. Război Ucraina, din ce în ce mai fierbinte.
Oficialii americani din domeniul apărării au refuzat să comenteze conținutul documentului scurs, așa cum au făcut-o și în cazul altor informații din noianul de doacumente secrete care a fost apărut pe aplicații precum Discord, Telegram și Twitter. Un oficial al Ambasadei Marii Britanii la Washington a refuzat, de asemenea, să comenteze, iar Ambasada Rusiei nu a răspuns la o solicitare de comentarii adresată de cotidianul american.
Cum au descris britanicii incidentul
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a dezvăluit incidentul în Camera Comunelor din Parlament în luna octombrie, afirmând că două avioane de vânătoare rusești Su-27 au interceptat RC-135 în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, zburând “nesăbuit de aproape", unul dintre avioane apropiindu-se la mai puțin de 15 metri de aeronava britanică.
Unul dintre avioanele rusești "a lansat o rachetă" de la distanță, a declarat atunci Wallace în fața parlamentarilor - dar nu a descris incidentul ca fiind o tentativă de doborâr. Wallace a atribuit lansarea rachetei unei "defecțiuni tehnice" și a spus că a vorbit în Rusia cu înalți oficiali din domeniul apărării despre acest lucru.
Incidentul evidențiază echilibrul pe care oficialii militari occidentali au încercat să îl mențină în încercarea de a ajuta armata ucraineană și de a colecta informații despre război fără a fi atrași direct în conflict cu Moscova. Oficialii ruși au încercat să prezinte națiunile NATO drept agresori, în timp ce SUA și aliații săi au declarat că sprijină Ucraina, dar nu sunt în război cu Rusia. Conform tratatului NATO, dacă un membru al alianței militare este victima unui atac armat, toți membrii alianței îl vor considera un atac și vor răspunde colectiv.
Misiuni de spionaj și patrulă în Marea Neagră
Avioanele franceze și britanice au efectuat zboruri de supraveghere cu echipaj deasupra Mării Negre între 29 septembrie și 26 februarie, potrivit documentului, în timp ce americanii s-au bazat pe drone care includ RQ-4 Global Hawk, RQ-170 Sentinel și MQ-9 Reaper. Câteva dintre aceste zboruri au avut loc în fiecare lună, se arată în document.
Un purtător de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat luna trecută că este important ca Marea Neagră și cerul deasupra ei să rămână deschise tuturor națiunilor. "Marea Neagră", a spus el, "este o cale maritimă internațională critică care susține mulți dintre aliații noștri din NATO, inclusiv România, Bulgaria și Turcia, și nu aparține niciunei țări".