Rusia zguduie toată Europa. A mutat zeci de batalioane la granița cu Ucraina

Rusia zguduie toată Europa. A mutat zeci de batalioane la granița cu Ucraina Sursa: EVZ

Pe lângă cei peste 100.000 de militari, Rusia a mobilizat la granița cu Ucraina și subunităţi de blindate, artilerie ori antiaeriene. Analiștii militari sunt de părere că mobilizarea de forțe este și o tactică prin care Rusia vrea să distragă atenția cu privire la problemele cu care se confruntă și care au nemulțumit populația.

La granița cu Ucraina au fost mobilizate între 56 și 70 de batalioane, cu o forță estimată de 127.000 de militari. Conform actualei doctrine a armatei ruse, un „grup tactic la nivel de batalion” (GTB) reprezintă o unitate de luptă alcătuită din circa 800 de militari, la care se adaugă subunităţi de blindate, artilerie ori antiaeriene.

Este cea mai mare concentrare de forţe militare de la finalul Războiului Rece încoace. Iar Vladimir Putin este, aparent, singura persoană care ştie în acest moment cum şi dacă va pune la lucru acest întreg arsenal militar.

Tancuri și blindate pregătite

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu a spus, citat de TASS, că Rusia dispune de 168 de astfel de GTB-uri: „Acum, nu mai trebuie să căutăm oameni pe care să-i strângem şi să-i adunăm la unitate. Acum avem trupe în stare de alertă permanentă. Dispunem de formațiuni denumite grupări tactice la nivel de batalion. Aceste forţe pot fi desfăşurate şi să iasă din cazărmi într-o oră de la declanşarea alarmei“, a declarat militarul rus citat de Digi24.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit unui raport public al armatei americane fiecare GTB rusesc dispune de 50 de blindate - 10 tancuri şi 40 de maşini de luptă ale infanteriei. Acest lucru ar însemna că, pe lângă cei peste 100.000 de militari, Rusia ar avea masate la graniţa cu Ucraina în jur de 500-700 de tancuri şi între 2.000 - 2.800 de alte blindate ori vehicule de luptă.

Atacuri coordonate pentru capital politic

Potrivit The Economist, Vladimir Putin şi-a câştigat de-a lungul timpului capitalul politic de pe urma unor conflicte armate. În 1999, ascensiunea sa la cârma Rusiei s-a legat de un al doilea război în Cecenia.

În 2008 a urmat invazia asupra Georgiei, iar în 2014 anexarea peninsulei Crimea. Ambele atacuri au avut loc în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la   Beijing și a competiției similare de iarnă de la Soci. Coincidență sau nu , anul acesta în 5 februarie începe Olimpiada de Iarnă de la Beijing.

În toate conflictele însă Rusia nu a implicat un număr mare de militați și a evitat pe cât posibil victime în rândul forțelor armate. Mai mulți analiști politici și militari consideră că numărul mare de forțe dislocate acum la granita cu Ucraina nu reprezintă neapărat o declarație iminentă de război, ci mai degrabă distragerea atenției de la problemele cu care se confuntă Rusia: inflaţia, pandemia  sau corupția.