Rusia va trimite o „forță de menținere a păcii” în Kazahstan, ca răspuns la revoltele populare
- Dosofteea Lainici
- 6 ianuarie 2022, 08:03
Premierul armean Nikol Pashinyan a făcut un anunț public despre intervenția planificată a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO). El spune că a fost luată decizia de a trimite „forțe de menținere a păcii în Republica Kazahstan pentru o perioadă limitată de timp la situația din țară în acest scop de stabilitate și reglementare.” Premierul armean nu a oferit alte detalii despre componența acestei forțe sau despre modul în care va fi angajată.
Nikol Pashinyan, prim-ministrul Armeniei și președintele Consiliului de Securitate Colectiv al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), a anunțat că Rusia se pregătește să trimită o forță „de menținere a păcii” în Kazahstan. Aceasta va fi prima dată când această organizație internațională va lansa o intervenție militară ca parte a prevederilor sale de securitate colectivă.
Există rapoarte neconfirmate conform cărora trupele rusești, inclusiv parașutiști și unități de operațiuni speciale, se vor afla printre contingentele desfășurate.
În legătură cu adresarea președintelui Republicii Kazahstan K. -F. -F. K. M. Tokaev și având în vedere amenințarea la adresa securității și suveranității naționale a Republicii Kazahstan, inclusiv prin intervenție externă, Consiliul de Securitate Colectivă al OSCB în conformitate cu articolul 4 din Tratatul de Securitate Colectivă, decide și direcționează Forțele Colective de Menținere a Păcii ale CSTO către Republica Kazahstanului pentru o perioadă limitată de timp pentru a stabiliza și normaliza mediul în această țară.
Nicole Pashinyan
Președintele Consiliului Colectiv de Securitate al OCDB,Prim-ministru al Republicii Armenia
Tulburări masive au izbucnit astăzi în anumite părți ale acestei țări din Asia Centrală, după proteste fără precedent împotriva guvernului autoritar al țării. Protestele au fost declanșate de o creștere abruptă a prețurilor subvenționate la combustibil. Există deja indicii că autoritățile kazahe se angajează în represiuni violente împotriva manifestanților într-un număr de orașe mari.
Rusia și forța de reacție rapidă
CSTO are în prezent șase membri: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan. Din 2009, blocul dispune de o Forță colectivă de reacție rapidă (CRRF), formată din contingente desemnate din diferitele sale state membre, care urmează să fie desfășurată la cerere pentru a combate diferite amenințări externe și interne.
Exercițiile CSTO-CRRF, inclusiv cele efectuate chiar în toamna anului trecut, au inclus o gamă completă de active militare, inclusiv avioane de luptă, elicoptere și vehicule blindate, precum și forțe de operațiuni speciale.
CSTO a refuzat să acționeze ca răspuns la toate solicitările anterioare de asistență din partea statelor membre, dintre care au fost cel puțin două. Primul a venit din Kârgâzstan după ce au izbucnit tulburări majore acolo în 2012, iar al doilea a venit din Armenia, după ce anul trecut a izbucnit un conflict major între aceasta și Azerbaidjan.
Rusia a desfășurat o forță de menținere a păcii de-a lungul graniței dintre Armenia și Azerbaidjan după ce a intermediat un acord care a dus la încheierea luptei în acel caz, dar în afara cadrului CSTO.
O intervenție încă neclară
Așadar, nu era clar dacă blocul va răspunde cu adevărat atunci când Qasym-Zhomart Toqaev, care este președintele Kazahstanului din 2019, a făcut un apel oficial pentru ajutor pentru a face față a ceea ce el a descris drept o amenințare „teroristă” în țara sa. Aceasta a urmat declarării stării de urgență în multe părți ale țării, inclusiv în capitala Nur-Sultan, cunoscută drept Astana și orașul Almaty, cea mai mare zonă metropolitană a Kazahstanului. .
Protestatarii atacaseră mai devreme și incendiaseră numeroase clădiri guvernamentale, inclusiv reședința președintelui din Nur-Sultan. Au existat, de asemenea, rapoarte că au preluat controlul asupra aeroportului din Almaty pentru cel puțin o perioadă.
Toqaev, un membru al partidului politic de guvernământ al țării, Nur Otan, a încercat mai devreme și nu a reușit să potolească tulburările tot mai mari, acceptând public demisia cabinetului său și deposedându-l oficial pe Nazarbayev de rolul său puternic de președinte al Consiliului de Securitate. Autoritățile kazahe au promis, de asemenea, că vor depune eforturi pentru a atenua creșterile prețurilor la combustibil.
Cererile protestatarilor
O listă de cereri care circulă online, din partea unei entități care se face referire la sine drept Comitetul Popular al Kazahstanului, includea, printre altele, un apel la demisia lui Toqaev și a restului actualului guvern. Nu este clar dacă această listă reprezintă vreun fel de impuls real coordonat din partea protestatarilor din toată țara, dar pare să reflecte o serie de nemulțumiri la foc mic în rândul cetățenilor obișnuiți.
Deși țara rămâne într-o întrerupere majoră a internetului și a comunicațiilor, de atunci au apărut online o serie de videoclipuri în care pot fi auzite cantități mari de focuri de armă. Ministerul de Interne al Kazahstanului a declarat anterior că opt ofițeri de poliție și membri ai gărzii naționale a țării au murit în confruntări cu protestatari și că alți 300 de membri ai forțelor de securitate au fost răniți, dar nu a oferit cifre cu privire la victimele civile.