Rusia va fi obligată să plătească pentru reconstrucția Ucrainei. Cum va fi posibil acest lucru

Rusia va fi obligată să plătească pentru reconstrucția Ucrainei. Cum va fi posibil acest lucruSursa: Facebook- Volodimir Zelenski

Rusia a fost avertizată: Moscova va trebui să plătească pentru reconstrucția Ucrainei. Un anunț făcut de aliații occidentali ai Kievului, în cadrul unei conferințe internaționale la care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut "proiecte concrete" pentru țara sa devastată de război.

Peste 60 de țări se vor întâlni timp de două zile la Londra pentru această conferință dedicată reconstrucției Ucrainei. Aliații doresc astfel să susțină o economie ucraineană în ruină după mai bine de un an de invazie rusă, prin mobilizarea instituțiilor internaționale, dar și a sectorului privat.

"Trebuie să trecem de la o viziune la acorduri și de la acorduri la proiecte concrete", a pledat președintele ucrainean la deschiderea acestui eveniment de la distanță, prin legătură video. "Fiecare zi de agresiune rusă aduce noi ruine, mii și mii de case distruse, industrii devastate, vieți arse", a adăugat el, citat de Le Point.

Peste 410 miliarde de dolari va costa redresarea Ucrainei

Redresarea economiei ucrainene a fost evaluată recent la 411 miliarde de dolari într-un studiu recent al Băncii Mondiale, ONU, UE și guvernului ucrainean. O sumă destinată să crească pe măsură ce conflictul continuă.

Principalii reprezentanți par să fie de acord asupra modalităților de finanțare a acestei reconstrucții: "Să fim clari: Rusia este la originea distrugerii Ucrainei. Și Rusia va ajunge să suporte costul reconstrucției Ucrainei", a spus secretarul de stat al SUA Antony Blinken. "Agresorul trebuie considerat responsabil", a adăugat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Este clar că Rusia trebuie să plătească pentru distrugerea pe care a provocat-o. Acesta este motivul pentru care lucrăm cu aliații noștri pentru a explora modalități legale de utilizare a activelor rusești", a declarat prim-ministrul britanic Rishi Sunak, a cărui țară este unul dintre cei mai activi susținători ai Kievului.

În viitorul imediat aliații Kievului și-au întărit deja ajutorul financiar pentru a răspunde nevoilor imense ale țării în ruine. Washingtonul a anunțat încă 1,3 miliarde de dolari direcționați în principal către infrastructura sa critică.

Londra a promis garanții de credit

De asemenea, Londra a promis garanții de credit de la Banca Mondială care ajung la trei miliarde de dolari pe trei ani pentru finanțarea serviciilor publice ucrainene și 240 de milioane de lire sterline (280 de milioane de euro) de ajutor bilateral, destinat în special pentru deminare și proiecte umanitare.

La rândul său, Berlinul a eliberat un ajutor umanitar suplimentar de 381 de milioane de euro în 2023, iar Parisul de 40 de milioane de euro, în special pentru reconstrucție de urgență și echipamente medicale.

Marți, Comisia Europeană a propus un pachet de ajutoare de 50 de miliarde de euro până în 2027.

Pe lângă acest ajutor masiv, conferința de la Londra urmărește și mobilizarea sectorului privat, prin lansarea oficială a "Ukraine Business compact", o inițiativă care invită companiile din întreaga lume să se angajeze să sprijine reconstrucția Ucrainei, alături de mari instituții financiare globale.

Contraofensiva Ucrainei continuă

În teren, armata Kievului încearcă să recucerească teritoriile luate de ruși de la începutul invaziei țării în februarie 2022. Miercuri, Rusia a anunțat că a neutralizat trei drone în regiunea Moscovei, inclusiv două în apropierea unei baze militare, acuzând Kievul că se află în spatele acestui atac, în timp ce Ucraina a declarat la rândul ei că a doborât șase drone explozive rusești.

Între timp, Rusia a crescut la 41 numărul morților din cauza inundațiilor în zonele pe care le controlează în sudul Ucrainei, în urma distrugerii la începutul lunii iunie a barajului hidroelectric de pe râul Nipru.

Sute de kilometri pătrați în aval au fost inundați, forțând evacuarea a mii de localnici și stârnind temeri cu privire la un dezastru umanitar, cât şi de mediu.

Totuşi, aliații rămân încrezători: "Spiritul incredibil al Ucrainei va prevala", a afirmat Rishi Sunak miercuri la Londra. (Traducerea: Rodezia Costea/Rador).