Evenimentul Zilei > International > RUSIA. Una dintre cele mai mari moschei din Europa, inaugurată la Moscova
RUSIA. Una dintre cele mai mari moschei din Europa, inaugurată la Moscova

RUSIA. Una dintre cele mai mari moschei din Europa, inaugurată la Moscova

Una dintre cele mai mari moschei din Europa a fost inaugurată, azi, la Moscova, în prezenţa preşedintelui rus, Vladimir Putin, alături de care s-au aflat omologii săi din Turcia, Recep Tayyip Erdogan, şi din Kazahstan, Nursultan Nazarbaev, precum şi liderul palestinian, Mahmoud Abbas.

„Este un mare eveniment pentru musulmanii din Rusia, ţară multiconfesională în care, vreau să subliniez, islamul este una dintre religiile tradiţionale”, a afirmat şeful statului rus, potivit EFE citată de Agerpres.

„Această moschee va fi o sursă pentru propagarea ideilor umaniste şi a adevăratelor valori ale islamului”, a adăugat el, criticând categoric organizaţia Statul Islamic (IS) pentru că „denaturează islamul”.

Cu o suprafaţă de 19.000 de metri pătraţi şi o înălţime comparabilă cu aceea a unei clădiri de şase etaje, Marea Moschee din Moscova poate primi simultan 10.000 de persoane şi îşi va deschide porţile pentru public joi, cu prilejul Sărbătorii sacrificiului, cunoscută şi sub numele de Kurban Bayram.

Edificiul se află pe locul unei foste moschei, ridicate în anul 1904, care se ruinase complet.

„Costurile construcţiei au fost de aproximativ 170 de milioane de dolari”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Muftiilor din Rusia, Rushan Abbyasov, precizând că suma a fost suportată, în cea mai mare parte, de un oligarh originar din Daghestan.

Islamul este cea de-a doua religie din Rusia, unde trăiesc în prezent 23 de milioane de musulmani, dintre care 1,5 milioane în capitală, potrivit Consiliului Muftiilor din această ţară.

Moscova ocupă locul al doilea în Europa, după Paris, din punctul de vedere al numărului de musulmani. Dată fiind rata ridicată de natalitate în rândul locuitorilor de religie musulmană, numărul acestora a crescut constant după destrămarea fostei URSS.

În Rusia există la ora actuală peste 7.000 de moschei, în capitală funcţionând patru asemenea lăcaşe de cult.