Rusia, tinuta in sah de Europa si de propria opozitie

Rusia, tinuta in sah de Europa si de propria opozitie

Rusia si Uniunea Europeana raman pe pozitii diametral opuse in mai multe privinte si dupa ultima zi a summitului desfasurat langa Samara, fapt care arata ca, in viitorul apropiat, este putin probabil ca relatiile intre cele doua parti sa se amelioreze.

Forul comunitar si-a aparat cu indarjire membrii care sunt in conflict cu Moscova, Polonia si Lituania din cauza unor probleme economice, iar Estonia, din cauza scandalului declansat de mutarea Monumentului Soldatilor Sovietici.

De cealalta parte, presedintele rus, Vladimir Putin, nu s-a sfiit sa atace Polonia, pe care a acuzat-o de „egoism economic”, si nici Estonia, care a provocat furia Moscovei dupa ce a decis sa mute controversatul monument intr-un cimitir. Putin a acuzat Estonia si Lituania de violari „inacceptabile” ale drepturilor cetatenilor rusi din cele doua tari.

Uniti in fata Kremlinului

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cancelarul german Angela Merkel, care au reprezentat Uniunea Europeana la summitul din sud-estul Rusiei, au luat partea statelor membre. „Am avut ocazia sa le spunem partenerilor nostri rusi ca o dificultate pentru unul dintre membri este o dificultate pentru intreaga comunitate europeana. Problema poloneza este o problema europeana. Problemele Lituaniei si Estoniei sunt si ele probleme ale UE. Este foarte important daca vrei o cooperare stransa sa intelegi ca UE se bazeaza pe principiul solidaritatii”, a declarat Barroso la finalul summitului.

In ceea ce priveste embargoul impus de Rusia in privinta importurilor de carne din Polonia, pe motiv ca nu ar respecta standardele de siguranta alimentara, presedintele Comisiei Europene a declarat ca forul comunitar „nu crede ca exista motive pentru o interdictie”.

O alta problema pe agenda summitului a fost cea referitoare la provincia Kosovo. Liderii UE sunt ingrijorati de faptul ca Rusia ameninta cu dreptul de veto in Consiliul de Securitate al ONU in privinta rezolutiei care propune independenta de facto a provinciei.

Opozitia, tinuta la distanta Summitul a fost umbrit si de un incident petrecut pe aeroportul din Moscova, unde politia i-a impiedicat pe liderii opozitiei, inclusiv pe fostul campion mondial la sah Gari Kasparov, sa ia avionul catre Samara, unde planuisera un mars de protest.

Desi Putin a admis ca actiunile politiei in ceea ce-i priveste pe protestari nu sunt mereu justificate, el a declarat ca nicio tara, nici macar cele din UE, nu se pot lauda cu o democratie perfecta. Doar vreo 200-300 de manifestanti au participat la mitingul de protest de la Samara.

Ne puteți urmări și pe Google News