Rusia se simte amenințată de Republica Moldova. Moscova face acuzații grave la adresa guvernului de la Chișinău

Maria Zaharova / Sursa foto: Arhiva EVZ

Rusia, stat în care cenzura a devenit politică de stat, iar cei care vorbesc ceea ce nu trebuie sunt pasibili de ani grei de închisoare, acuză Moldova de încălcare a dreptului la informare. Ministerul de Externe de la Moscova a lansat un protest, în acest sens, împotriva autorităților de la Chișinău, denunțând încălcarea drepturilor pentru minoritățile rusofone.

Rusia a denunţat decizia autorităților de la Chișinău care a suspendat licențele de emisie pentru șase posturi de televiziune finanțate de afaceristul Ilan Șor, care promovau propaganda Moscovei. Rusia a calificat această măsură drept „cenzură politică”.

Aceasta, în condițiile în care Vladimir Putin a ridicat cenzura la nivel de politică de stat, iar orice ziarist care relatează altceva decât știrile de propagandă riscă ani grei de pușcărie. De altfel, mai multe redacții ale unor publicații rusești de opoziție s-au mutat în alte state, pentru a evita cenzura lui Putin.

„Considerăm că această interdicţie este un act fără precedent de cenzură politică, un abuz asupra principiului pluralismului media şi o încălcare flagrantă a dreptului la liber acces la informaţie la care conducerea politică a Republicii Moldova îşi declară periodic adeziunea”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Ea acuză o încălcare a drepturilor minorității rusofone, prin suspendarea licențelor de transmisie a celor șase posturi pro-ruse, controlate de Ilan Șor.

„În lumina consecinţelor fără precedent a implementării acestei interdicţii pentru partea rusofonă a populaţiei ţării, calificăm aceasta drept o încălcare cinică a drepturilor minorităţilor naţionale”, a adăugat reprezentanta diplomaţiei ruse, conform Reuters.

Autoritățile de la Chișinău au suspendat șase televiziuni pro-ruse

Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a decis ca șase posturi de televiziune din Republica Moldova să-și suspende activitatea pe durata stării de urgenţă. Decizia a fost adoptată vineri, 16 decembrie, în cadrul unei ședințe care a fost prezidată de Natalia Gavriliţa.

Posturile vizate sunt Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV, Primul în Moldova, RTR Moldova şi TV6. Acestea au legătură cu Ilan Șor și au fost acuzate că difuzează „informaţii incorecte” despre Republica Moldova şi despre agresiunea militară rusă contra Ucrainei.

Decizia de suspendare va intra în vigoare luni şi se va aplica pe perioada stării de urgenţă declarate de Republica Moldova după începerea în 24 februarie a invaziei ruse în Ucraina.