Rusia se întoarce la anii '90? Armata țării, moștenire sovietică

Rusia se întoarce la anii '90? Armata țării, moștenire sovieticăSursa foto: You Tube

S-a spus de ani de zile că cel mai puternic punct al Rusiei este armata sa, iar cel mai slab punct al său este economia. Sau poate că această convingere părea corectă pentru că nu s-a văzut armata acestui stat într-un test direct. Totuși, nimeni nu poate contesta importanța capacității militare pe care Rusia o deține de mulți ani. De fapt, în ultimii ani, Rusia a prezentat diverse arme de o înaltă tehnologie. Rachetele hipersonice se numără printre ele, conform publicației Sabah.

Războiul a arătat, însă, că numărul armelor avansate era foarte limitat, iar tehnologia nu era chiar atât de dezvoltată. Armata rusă părea că este încă așa cum o știm noi. S-a bazat pe arme grele și pe sisteme de rachete. Rachetele aveau probleme în nimerirea țintei.

Rusia și capacitățile sale militare

Structura fundamentală a armatei rusești nu s-a modificat deloc după al Doilea Război Mondial. Și atunci se baza pe puterea de foc, și acum o face. Să spunem că Războiul Rece își avea propriile condiții, iar Rusia Sovietică, una dintre cele două superputeri, a trebuit să se bazeze pe un sistem de arme atât de greoi. După Războiul Rece, s-a presupus că a ținut pasul cu noile evoluții, însă această presupunere nu s-a dovedit adevărată. Armata rusă nu a putut adăuga prea mult moștenirii sovietice.

Când armata este într-o asemenea situație, lumea poate fi mult mai pesimistă în ceea ce privește situația economică a Rusiei. Eram deja conștienți de fragilitatea economică a Rusiei. Economia fiind un domeniu mai transparent, chiar dacă slăbiciunea militară a Rusiei nu putea fi văzută, slăbiciunea sa economică era vizibilă.

Ar putea Rusia să fie anihilată prin sancțiuni economice?

Economia rusească nu este, de fapt, o economie de producție. Este dependentă în mare măsură de resursele de energie. În afară de asta, produsele pe care le vinde lumii constau în cereale și materii prime. Așa că a fost întotdeauna dependentă de aceste sectoare. Vestul era conștient de acest lucru și se gândea că Rusia nu va avea o atitudine prea agresivă, în aceste condiții. Din contră însă, Putin a ajuns până în punctul în care ne aflăm, iar sistemul european, conceput de ani de zile sub numele de interdependență, s-a prăbușit. Rușii ar fi trebui să fie dependenți de banii europeni; iar Europa de banii rusești.

Dar când calculele financiare au fost date deoparte și securitatea a ajuns în prim-plan, socotelile s-au stricat. Sancțiuni economice sunt acum impuse Rusiei. Dacă SUA reușesc să aducă Europa acolo unde vor și pot menține sancțiunile pentru o perioadă lungă de timp, va însemna, fără îndoială, o gravă prăbușire pentru economia rusă.

Dacă sancțiunile se prelungesc pe o perioada de trei-cinci ani și dacă în acest timp sunt găsite alternative pentru gazul rusesc, Rusia va deveni din nou doar un actor regional care se sufocă din cauza crizelor economice și care trebuie să își retragă prezența militară din lume. Ar fi posibil? Ar fi foarte posibil. (Rador)

Ne puteți urmări și pe Google News