Autoritățile ruse au aprobat vineri Sputnik Light, o versiune în doză unică a vaccinului Sputnik V. Se speră că acesta va contribui decisiv la accelerarea imunității de turmă.
Aprobarea Sputnik Light, care îi permite comercializarea și administrarea ca vaccin Covid-19, a survenit în pofida faptului că siguranța și eficiența lui sunt încă probate, arată ediția internațională a Radio Europa Liberă.
Sputnik V va rămâne “principala sursă de vaccinare în Russia”, a declarat președintele Fondului de Investiții Directe Rus, Kirill Dmitriev, a cărui organizație finanțează vaccinul. Sputnik Light va i fexportat “partenerilor noștri internaționali pentru a crește rata vaccinărilor în mai multe țări,” a adăugat acesta.
Sputnik Light ar putea ajuta decisiv imunizarea de turmă
Dmitriev a mai precizat că “o singură doză rezolvă problema imunizării unor largi grupuri de oameni într-un timp mai scurt, ceea ce e deosebit de important în timpul fazei acute a răspîndirii coronavirusului, pentru a atinge imunitatea de turmă mai rapid”.
Rusia s-a confruntat cu un val de critici, anul trecut, când a autorizat Sputnik V înaintea fazelor avansate de testare. Însă vaccinul Sputnik V, care a fost aprobat deja în mai multe țări, a înfrânt scepticismul internațional după ce rezultatele omologate, publicate în renumitul jurnal medical The Lancet, au dovedit că este sigur și protejează în proporție de 91.6% contra Covid-19.
Ritmul propriu de vaccinare a Rusiei este însă modest. Potrivit vice-prim-ministrului Tatyana Golikova, 13.4 milioane de ruși, respectiv doar 9% din totalul de 146 milioane de ruși, au primit cel puțin o doză de vaccin până pe 6 mai people. Doar 6% din populație a făcut rapelul.
Rusia, campioană la morți subraportate. Este urmată de India și SUA
Universitatea din Washington a estimat că numărul total de morți la nivel global este de 6.9 milioane, mai mult decât dublu față de studiul larg citat al Universității Johns Hopkins.
Estimarea se bazează pe o comparație a trendului pre-pandemic de decese din diferite cauze. Astfel s-au eliminat din calcul morțile care nu au putut fi direct atribuite virusului SARS-CoV-2. S-a convenit la scară largă că guvernele fac sub-estimări ale numărului total de morți fiindcă nu toate decesele survin în spiatele și nu toate morțile provocate de Covid-19 pot fi confirmated prin testare.
Cercetătorii de la Universitatea din Washington consideră că cele mai grave sub-raportări sunt în India, unde probabil sunt de 3 ori mai multe decese decât cifra oficială de 221.00 de morți, respectiv Rusia, pentru care oamenii de știință au calculate că cifra morților este mai mare de 5 ori decât cea de 109.000, avansată de guvern.
“Țara care are cele mai severe sub-raportări este Federația Rusă”, a declarat Christopher Murray, directorul institutului american. Și SUA se află pe această listă, cu o cifră a deceselor de 905,000 morți, mult mai mare decât cea de 580.000 avansată de Universitatea Johns Hopkins .
Sursa: Free Europe