Vaccinul rusesc Sputnik V cucerește Europa. O nouă țară fabrică serul

Vaccinul rusesc Sputnik V cucerește Europa. O nouă țară fabrică serul

Rusia a anunţat miercuri lansarea producţiei principalului său vaccin împotriva COVID-19 în Serbia. Este prima ţară europeană care produce Sputnik V după Rusia şi Belarus.

Serbia a devenit prima ţară din sudul Europei care produce Sputnik ”, a declarat într-un comunicat Fondul suveran rus (RDIF), care a finanţat vaccinul.

Un purtător de cuvânt al Fondului a declarat că în prezent doar Rusia şi Belarus, aliatul Moscovei, produc vaccinul Sputnik V în Europa.

La rândul sau, ministrul sârb pentru inovare, Nenad Popovic, a anunţat pe Twitter că producţia vaccinului în Serbia va începe propriu zis la 20 mai.

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, urmează să viziteze joi Institutul Torlak din Belgrad, care va produce vaccinul rusesc.

Serbia, care doreşte să adere la Uniunea Europeană, dar rămâne apropiată de Rusia pe plan diplomatic, şi-a început campania de vaccinare la începutul lunii ianuarie cu Sputnik V.

Vaccinul a fost, inițial, criticat în Occident

„Amploarea vaccinării ar putea fi crescută considerabil graţie lansării producţiei locale", a declarat Kirill Dmitriev, director general al Fondului rus, într-un comunicat.

În august trecut, anunţul Moscovei privind înregistrarea vaccinului Sputnik V a fost criticat iniţial în Occident ca fiind prematur.

Dar fiabilitatea produsului a fost stabilită în lunile următoare, iar vaccinul este omologat deja în 60 de ţări.

Fără a avea capacităţi de producţie suficiente şi declarând că prioritate o are populaţia rusă, Rusia a livrat până acum doar cantităţi reduse de vaccin în străinatate, scrie Agerpres.

Germania se arată interesată de vaccinul rusesc

Germania este pe punctul de a începe negocieri bilaterale cu Rusia pentru achiziţia vaccinului Sputnik V, a indicat miercuri o sursă pentru agenţia Reuters, precizând că orice acord final depinde de furnizarea de către Rusia a datelor cheie către Agenţia Europeană a Medicamentului.

În discuţiile preliminare, Germania vrea să determine mai întâi ce cantităţi poate livra Rusia şi când.

În orice caz, Germania va cumpăra vaccinul rusesc doar după ce el va fi aprobat de EMA, iar pentru aceasta este de importanţă crucială ca Rusia să pună la dispoziţie datele necesare, a mai spus sursa.

Ne puteți urmări și pe Google News