Rusia schimbă tonul față de Ucraina. Președintele Zelenski invitat la Kremlin pentru discuții

Sursa: Arhiva EVZ

După mai multe săptămâni de criză, în contextul acțiunilor armatei ruse în estul Ucrainei, în Crimeea și în Marea Neagră, Rusia îndulcește tonul și se arată dispusă la discuții.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ia în considere o rundă de discuții cu președintele ucrainean, Volodimi Zelenski. El a răspuns favorabil unei invitații a lui Zelenski, președintele ucrainean, care îi ceruse liderului rus o întâlnire în Donbass. Tonul Rusiei s-a schimbat după anunțul privind retragerea trupelor sale de la granițele cu Ucraina. Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să-l primească pe Zelenski pentru discuții la Moscova, oricând va dori acesta, conform Reuters.

Potrivit liderului de la Kremlin, citat de TASS, Kievul a întreprins în ultima vreme paşi care distrug relaţiile ruso-ucrainene. Cu toate acestea Moscova, s-a arătat dispusă la discuții, „dacă preşedintele Ucrainei doreşte o restabilire a acestor relaţii”. Vladimir Putin a făcut această declaraţie în timpul întrevederii sale cu Aleksandr Lukaşenko, liderul din Belarus.

„Belarus ne-a oferit un teren pentru convorbiri şi nici nu se amestecă în acest proces. A creat condiţii de lucru celor care vor să caute căi de soluţionare a problemelor. Însă, dacă cineva nu vrea să se ocupe cu aceasta (cu soluţionarea problemelor), atunci motive pentru a nu lucra asupra acestui domeniu, în opinia mea foarte important, pot fi găsite întotdeauna. Pare că se caută astfel de motive pentru a evita discutarea problemei Donbasului şi a îngropa acordurile de la Minsk definitiv”, a spus Putin.

Rusia a anunțat retragerea trupelor

Rusia a ordonat ca trupele să revină în bazele lor permanente începând de vineri, după exerciţiile militare aflate în desfăşurare în Crimeea şi Marea Neagră.

„Trupele şi-au demonstrat capacitatea de a asigura o apărare credibilă pentru ţară. De aceea am decis să încheiem activităţile de inspectare în districtele militare de sud şi de vest”, frontaliere cu Ucraina, a declarat ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, citat într-un comunicat.

El a subliniat, totuşi, că armata trebuie să fie pregătită pentru a răspunde rapid în cazul unei evoluţii nefavorabile a situaţiei în apropierea exerciţiilor Defender-Europe, desfăşurate de NATO.

NATO despre retragerea Rusiei

Un reprezentant al NATO a calificat retragerea trupelor drept o „măsură de detensionare importantă”. Nu este clar dacă Rusia va retrage toate trupele din regiune, estimate la peste 150.000. Totuși, el a calificat drept nejustificată mobilizarea militară rusă în interiorul şi în jurul Ucrainei.

„Orice măsuri către detensionare luate de Rusia ar fi importante şi ar fi trebuit luate de mult timp. NATO rămâne vigilentă şi noi vom continua să îi cerem Rusiei să-şi retragă toate forţele de pe teritoriul ucrainean”, a afirmat demnitarul aliat.

Anterior, în cursul zilei de joi, statele membre ale NATO au denunţat acţiunile destabilizatoare ale Rusiei în unele ţări ale Alianţei, precum Cehia.

„Aliaţii îşi exprimă profunda preocupare privind acţiunile destabilizatoare ale Rusiei care continuă în întreaga zonă euroatlantică şi în special pe teritoriul Alianţei, precum şi deplina lor solidaritate cu Republica Cehă”, a anunţat NATO într-un comunicat publicat după o reuniune cu şeful diplomaţiei cehe.

Oficialii NATO nu au anunţat măsuri concrete în sprijinul Cehiei, care lansase un apel la o acţiune colectivă cu expulzări de diplomaţi ruşi, în mijlocul propriului său scandal cu Rusia. Acesta este legat de un atac cu bombă din 2014, despre care există indicii că a fost executat de doi spioni ruși, care au fost implicați și în tentativă de asasinat a lui Serghei Skripal.

Citește și: 

Ucraina e gata de război. Documentul semnat de Zelenski aruncă întreaga lume în aer

Kremlinul face anunțul așteptat de toată lumea. E vorba de războiul din Ucraina