Rusia încearcă să șantajeze SUA să oprească ajutorul acordate Ucrainei. Vladimir Putin amenință că se va retrage din Tratatul de Reducere a Armamentului Strategic și acuză administrația Biden pentru o astfel de decizie. Pe de altă parte, Washingtonul susține că oficialii de la Moscova refuză să se conformeze prevederilor privind efectuarea de inspecții reciproce în bazele militare.
Vladimir Putin amenință cu retragerea din Tratatul de Reducere a Armamentului Strategic și învinuiește Statele Unite pentru acest lucru. Potrivit dictatorului de la Kremlin, un astfel de demers este consecința politicii americane de susținere a Ucrainei în război.
„Reamintim că Tratatul START a fost semnat în realităţi politice fundamental diferite şi făcea parte dintr-un proces politic cu caracter complet diferit. Atragem din nou atenţia asupra faptului că politica agresivă a Washingtonului cu obiectivul declarat în mod deschis de a aplica o «înfrângere strategică» Rusiei în Ucraina, unde volumul de armament livrat este în creştere şi unde sunt trimişi instructori, mercenari şi militari din Statele Unite şi din alte naţiuni membre NATO, precum şi confruntarea din toate domeniile de interacţiune interstatală bilaterală practicată de actuala Administraţie americană fac imposibilă gestionarea afacerilor în mod normal”, a anunţat Ministerul rus de Externe, citat de cotidianul Le Monde.
Moscova acuză Statele Unite că ar fi distrus „cadrul juridic” de aplicare a Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START). Reacția Moscovei vine după ce oficialii de la Washington au reclamat faptul că Rusia se opune inspecţiilor reciproce la bazele militare strategice.
„Observăm că, în realitate, Statele Unite au distrus cadrul juridic pentru controlul armamentului şi menţinerea securităţii. Este o situaţie tristă. Totuşi, considerăm că menţinerea Tratatului Noul START este foarte importantă”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
Statele Unite acuză reaua credință a Moscovei
Statele Unite au acuzat Rusia că nu se conformează obligaţiilor pe care și le-a asumat prin Noul Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START). Moscova refuză inspecţiile pe bază de reciprocitate în baze militare, sub pretextul tensiunilor dintre Occident şi Moscova.
„Refuzul Rusiei de a facilita activităţile de inspectare împiedică Statele Unite să exercite drepturi importante în virtutea Tratatului Noul START şi ameninţă viabilitatea controlului nuclear între SUA şi Rusia. Rusia nu s-a conformat nici obligaţiei din Tratatul Noul START de a convoca o sesiune a Comisiei Consultative Bilaterale în termenul prevăzut”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.
NATO își exprimă îngrijorarea față de atitudinea Rusiei
În acest context, Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupări în legătură cu încălcarea de către Rusia a obligaţiilor asumate.
„Observăm cu preocupare că Rusia nu îşi îndeplineşte obligaţiile juridice" care decurg din Noul Tratat START. Cerem Rusiei să îşi respecte obligaţiile în virtutea acestui Tratat, să faciliteze inspecţiile prevăzute pe teritoriul său şi să reia participarea la lucrările Comisiei consultative bilaterale, organismul care verifică aplicarea Tratatului Noul START”, a transmis NATO.
În noiembrie 2022, Rusia a anulat participarea la o reuniune programată la Cairo cu Statele Unite, în vederea reluării inspecţiilor reciproce la capabilităţile nucleare, conform START. Diplomaţi din Rusia şi Statele Unite s-au întâlnit în decembrie 2022 la Istanbul. Discuțiile au fost axate pe anumite aspecte ale relaţiilor bilaterale, care rămân tensionate.