Rusia s-a întors spre China: Relațile lor nu reprezintă o căsătorie din calcul

Rusia s-a întors spre China: Relațile lor nu reprezintă o căsătorie din calculXi Jinping și Vladimir Putin. Sursa Foto: Kremlin.ru

Vizita liderului rus în China  a început pe 15 mai  a ținut până pe 17 mai. Când președintele R.P.Chineze, Xi Jinping, l-a salutat pe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în Piața Tiananmen din Beijing, nu a fost o ceremonie formală, ci a precedat convorbirile care au confirmat intenția celor două state de a-și coordonat acțiunile pe arena mondială și în domeniul economiei. Însă de aici nu reiese că între cele două țări nu există divergențe.

Așadar, pozițiile Rusiei și ale R.P.Chineze nu corespund întru-totul în ceea ce privește Ucraina. În același timp, ambii lideri își dau seama că pot asigura securitatea țărilor lor doar sprijinindu-se reciproc. Iar presiunea exercitată de Occident le face să se unească mai strâns, scrie ng.ru.

După cum a declarat Putin în timpul vizitei sale, parteneriatul ruso-chinez nu este îndreptat împotriva unor terțe țări, totodată el se dezvoltă în permanență, se perfecționează, se diversifică pe seama noilor formate și sfere, iar baza sa normativă se extinde.

Relația dintre Rusia și China

Postul de televiziune CNBC remarcă în acest sens că formulările de acest gen în discursurile celor doi lideri, precum și documentele adoptate în urma negocierilor, fac ca Occidentul să se tensioneze. Deși China și Rusia nu sunt aliați, relațile lor nu reprezintă o căsătorie din calcul, ele sunt stratificate și pline de nuanțe.

Una dintre aceste nuanțe îl constituie conflictul din Ucraina. În declarațiile referitoare la acest lucru Putin a fost foarte laconic. "Suntem recunoscători prietenilor și colegilor noștri chinezi pentru inițiativele pe care le lansează în ceea ce privește reglementarea acestei probleme", a spus el.

SUA, Putin, Xi Jinping

Sursa foto: Twitter

Andrei Ostrovski, cercetător științific principal la Institutul de Orientalistică al Academiei de Științe a Rusiei, a prezentat situația pentru publicația "Nezavisimaia Gazeta": "Poziția Chinei nu s-a schimbat. Când ea a prezentat planul alcătuit din 12 puncte, negocierile de pace constituiau principalul punct. Rusia nu se opune. Dar totuși președintele Ucrainei, Volodimir  Zelenski, a interzis categoric negocierile de pace. China este prudentă în acest sens. Ea a refuzat să condamne Federația Rusă sub presiunea Occidentului, dar lasă ușa deschisă pentru participarea la summitul privind Ucraina, pe care Elveția se pregătește să-l convoace."

Consolidarea relațiilor ruso-chineze este inevitabilă

Cu toate acestea, după cum spune Sam Green, directorul Programului "Europa" de la Centrul Analitic de la Washington, consolidarea relațiilor ruso-chineze este inevitabilă. Mai mult, hotărârile luate de guvernele occidentale nu fac decât să facă ca Moscova și Beijingul să stea spate în spate. Nici Putin, nici Xi nu pot obține ceea ce doresc în interiorul țărilor lor și pe scena mondială fără a se spriji reciproc.

Pe de altă parte, legăturile dintre cele două state nu sunt simetrice. China poate fi cu mult mai flexibilă decât Rusia. Cu toate acestea, este greșit să caracterizăm relațiile dintre China și Rusia ca un parteneriat inegal, a concluzionat Green.

Natasha Kuhrt, profesor senior la King's College din Londra, se exprimă aproximativ în aceeași cheie: "Poate părea că singura bază pentru relațiile ruso-chineze este ostilitatea față de Occident. Dar există și alte componente care apropie Moscova și Beijingul. Rusia obține un profit din comerțul cu China, mai ales în domeniul energetic. Iar China obține și ea avantaje din cooperarea cu Rusia în asigurarea securității și stabilității în Asia Centrală. Pentru China este, de asemenea, util să studieze experiența de luptă rusească și succesele Rusiei în stăpânirea tehnologiilor militare. "Noi, în Occident, am subestimat puterea relațiilor ruso-chineze", recunoaște Kuhrt.

Au fost și certuri

Andrei Karneev, șeful Școlii de Orientalistică din cadrul Școlii Superioare de Economie, a remarcat pentru "Nezavisimaia Gazeta": "Trebuie să ne gândim: de ce relațiile de parteneriat strategic cu China se dezvoltă cu succes de aproape 30 de ani? Și când exista Uniunea Sovietică, au trecut mai puțin de zece ani și s-au certat. Care a fost motivul?

La acea vreme ideologia era pe primul plan, ne gândeam că ar trebui să avem o opinie comună cu privire la toate problemele. Iar acum fiecare parte acordă prioritate intereselor naționale și de stat. Adică nu subordonăm toate ideologiile, ci spunem: undeva avem poziții foarte apropiate, undeva avem interese diferite. De exemplu, Rusia exportă hidrocarburi, iar China le importă. Rusia vrea ca prețul să fie mai mare, iar China vrea să fie mai mic. Este normal. Deci, în ceea ce privește gazele, probabil că nu va exista vreun progres în ceea ce privește a doua ramificație a gazoductului 'Puterea Siberiei'. Nu există relații fără disensiuni, așa cum și trebuie să fie între parteneri."

Situația economică din Rusia

Cu toate acestea, Ostrovski a declarat pentru "Nezavisimaia Gazeta" că pentru Rusia situația economică nu este foarte favorabilă. Problema este că China vrea să evite sancțiunile secundare. Și de aceea, deși China, probabil, continuă să furnizeze Rusiei materiale și echipamente cu dublă destinație, plățile directe în ruble și yuani cu băncile chineze de top nu au loc. Trebuie căutate niște bănci mici sau intermediari în țări terțe.

Vizita a fost urmărită de autorii canalelor Telegram social-politice. "VȚIOM a publicat cifre foarte oportune. Cercetătorii au pu întrebări despre atitudinea populației în ceea ce privește China. 72% dintre cetățenii ruși sunt de părere că relațiile bilaterale actuale sunt prietenoase, de bună vecinătate (cel mai mult din 2005, când așa considerau 34% dintre respobdenți) ; 14% spun că sunt calme; numai 8% evaluează negativ", scriu autorii canalului "Muesli Vsluh".

"Fondul Rusesc de Investiții Directe a stabilit colaborarea cu partenerii de media chinezi pentru promovarea reciprocă a producției cinematografice pe piețele din Rusia și China", remarcă "Temnik".

Astfel de înțelegeri au fost obținute în cadrul vizitei de stat a președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, în China. Fondul Rusesc de Investiții Directe preconizează să dezvolte parteneriatul cu producătorii de filme și seriale de televiziune din China, ale căror produse au potențial să fie lansate pe piața internațională, inclusiv pe piața rusă." Articol de Vladimir Skosîrev. (Traducerea-Rador)