Rusia pune tunurile pe tineri. „Devianța” noii generații, verificată la sânge cu ajutorul tehnologiei! Sunt vizați și opozanții lui Putin?
- Stere Gaci
- 4 octombrie 2021, 21:47
În mai toată lumea, guvernanții folosesc situațiile de criză pentru a restrânge drepturile și libertățile cetățenești, iar președintele rus Vladimir Putin nu face excepție.
Rusia a anunţat luni că a pus la punct o tehnologie ce va permite supravegherea reţelelor sociale, astfel încât să fie reperate comportamentele "distructive" ale tinerilor. Autoritățile susțin că această supraveghere are rolul de a împiedica înmulţirea incidentelor violente.
Cum se folosește Putin de masacrul de la Universitatea de Stat din Perm
Anunţul intervine după masacrul din septembrie de la Universitatea de Stat din Perm, în regiunea Ural, în care s-au înregistrat șase morți. Apărătorii drepturilor omului sunt îngrijoraţi, însă, că tehnologia folosită de autorități ar putea fi utilizată și pentru a reduce la tăcere vocile critice la adresa puterii.
Potrivit agenţiei guvernamentale pentru problemele tineretului, Rosmolodioj, agenție înfiinţată în 2018 la iniţiativa preşedintelui rus Vladimir Putin, Centrul pentru studierea şi monitorizarea reţelelor utilizate de tineret a conceput un soft ce permite "reperarea rapidă a difuzării de subculturi distructive în rândul tinerilor".
"Sistemul va fi utilizat pentru a supraveghea partea ce poate fi consultată liber pe segmentul rus al reţelelor sociale populare", au explicat explicat Rosmolodioj într-un comunicat transmis presei.
Un alt sistem, denumit "Angel.Destruktiv" şi pus la punct de acelaşi Centrul pentru studierea şi monitorizarea reţelelor permite supravegherea telecomunicaţiilor şia internetului în general, potrivit aceleiaşi surse.
Acest al doilea soft urmează că alerteze autorităţile în legătură cu informaţiile care îi determină pe "copii şi tineri să ia decizii ce le pun viaţa în pericol", precum şi cu "semnele de stări deviante" puternic distructive.
Potrivit Rosmolodioj, soft-urile furnizează deja informaţii forţelor de ordine ruse cu privire la "intenţiile de a comite acte ilegale sau antisociale".
Publicaţiile ruse RBK şi Vedomosti au scris în septembrie că executivul rus va aloca mai mult de 1,5 miliarde de ruble (circa 17,5 milioane de euro) pentru dezvoltarea acestui sistem.
"Ameninţare foarte gravă la adresa libertăţii de expresie"
Apărătorii drepturilor omului îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că o asemenea tehnologie ar putea automatiza "reprimarea de activişti online". Mai mult, ONG-iștii denunţă "o ameninţare foarte gravă la adresa libertăţii de expresie".
"Este foarte probabil că obiectivul ultim va fi atins, însă acest sistem poate genera probleme pentru numeroşi utilizatori şi militanţi", opinează Sarkis Darbinian, avocat în cadrul ONG-ului Roskomsvoboda, care se ocupă de apărarea drepturilor digitale.
Potrivit lui Darbinian, această tehnologie comportă "riscuri enorme pentru libertatea persoanelor care exprimă opinii negative faţă de putere".
În ultimii ani, autorităţile ruse şi-au întărit continuu controlul asupra internetului, în numele protejării minorilor şi al luptei împotriva extremismului, notează Agerpres.