Evenimentul Zilei > International > Rusia, propunere surprinzătoare pentru Statele Unite. Miza, controlul armelor nucleare
Rusia, propunere surprinzătoare pentru Statele Unite. Miza, controlul armelor nucleare

Rusia, propunere surprinzătoare pentru Statele Unite. Miza, controlul armelor nucleare

Rusia a propus Statelor Unite prelungirea cu 5 ani a acordului privitor la limitarea numărului de arme nucleare pe care cele două țări le pot avea

Rusia dorește prelungirea cu cinci ani a tratatului START pentru controlul armelor nucleare, făcând în acest sens o propunere Statelor Unite. Moscova ar accepta și o prelungire mai scurtă, potrivit declarației vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, citat de RIA şi Reuters.

Acordul START în vigoare, denumit ”Noul START”, expiră în februarie 2021, fiind ultima înțelegere  majoră privind controlul armelor nucleare încheiata între Washington şi Moscova. Acordul limitează la 1.550 numărul focoaselor nucleare strategice pe care fiecare din cele mari puteri nuclerare le poate avea. La începutul acestei luni, Rusia a avertizat că nu mai este timp suficient că cele două țări să poată negocia o nouă înțelegere care să înlocuiască acordul ”Noul START”.

,,Am propus Statelor Unite extinderea tratatului cu cinci ani, aşa cum este stipulat în document, sau, dacă nu este agreată de partea americană, atunci pentru o perioadă mai scurtă”, a declarat Riabkov în timpul unei vizite în China.

El a mai spus  că o prelungire mai scurtă de cinci ani nu este cea ideală soluție, dar ar fi totuși o soluție .În anul 2017, preşedintele american Donald Trump i-a comunicat președintelui rus Vladimir Putin că acordul ”Noul START”, semnat de Barack Obama în 2010, nu este o înţelegere bună pentru SUA. Potrivit oficialilor americani,,  Washingtonul va hotărî  abia în anul 2020 dacă acceptă sau nu o prelungire a acestei înțelegeri.