Rusia pe cale să piardă războiul petrolului. Experții nu văd bine situația actuală

Rusia pe cale să piardă războiul petrolului. Experții nu văd bine situația actuală

Producția de petrol a crescut prea mult, iar în câteva luni, pe fondul actualei crize care a redus foarte mult consumurile, nu vor mai fi spații de stocare. Statul care va avea cel dintâi de suferit va fi Rusia, arată paginaderusia.ro care citează un studiu Bloomberg.

Rusia are cea mai mică capacitate de depozitare disponibilă dintre cei trei mari producători mondiali și le-ar putea umple în câteva zile, dacă va menține volumul producției și nu va ține cont de scăderea consumului, arată paginaderusia.ro, citând diferite analize. De asemenea, Arabia Saudită mai are capacități de depozitare a țițeiului pentru 18 zile, iar SUA – 30 de zile.

În ritmul actual al cererii și ofertei, rezervele de țiței vor crește, după prima jumătate a anului, cu 1,8 miliarde de barili, în condițiile în care capacitățile de stocare nu pot acoperi decât 1,6 miliarde de barili.

Pe de altă parte, cererea a scăzut cu 20 de milioane de barili pe zi fapt care va duce la reducerea și chiar oprirea producției de petrol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Războiul petrolului lovește Rusia

În prezent, există un foarte mare interes pentru identificarea de noi spații de stocare, iar mai mulți comercianți au dat comandă de petroliere de capacitate foarte mare care să le permită depozitarea pe mare, până când situația va reveni la normal. În ianuarie și februarie, China a crescut volumul de stocare a petrolului cu 2,5 milioane de barili pe zi, întrucât rafinăriile au redus producția din cauza vârfului înregistrat de infecția cu noul coronavirus. Țara va continua să crească stocurile de petrol în rezervele sale strategice în anul 2020, dar capacitatea de depozitare se epuizează repede.

În această situație în care ne confruntăm cu o supraofertă de țiței are drept cause și războiul economic între Arabia Saudită și Rusia, care a fost declanșat după retragerea Federației Ruse din acordul OPEC+. Pe cale de consecință și alți producători au adoptat decizii similare, iar acest lucru a condus la reducerea prețului petrolului.

Experții consideră că „războiul petrolului” va avea consecințe foarte grave pentru Rusia, iar acest lucru a început să se vadă deja, deși Kremlinul neagă.