„Trebuie pur şi simplu să facem totul pentru a efectua o vaccinare în masă cât mai repede posibil şi a opri această teribilă maladie şi decesul a mii de persoane”, a anunţat pe blogul sau primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin, îndemnând oamenii să se vaccineze în efortul de a reduce spitalizările şi decesele. „Situaţia legată de propagarea coronavirusului continuă să evolueze într-un mod dramatic. Peste 12.000 de persoane (…) se află în spitale. În ceea ce priveşte morbiditatea, suntem deja la nivelul vârfurilor de anul trecut”, a scris el.

Confruntat cu o creştere a numărului de cazuri, Sobianin decretase întreaga săptămână începând cu 15 iunie liberă pentru a lupta împotriva deteriorării situaţiei.

Obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19 contravine declaraţiilor lui Putin

Primarul a mai spus că peste 1,8 milioane de persoane din cei 12-13 milioane de locuitori ai orasului Moscova au fost vaccinate împotriva COVID-19 de la începutul campaniei de vaccinare în capitala rusă.

Acest anunţ privind vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 este o premieră în Rusia şi contravine declaraţiilor preşedintelui Vladimir Putin care, în timp ce le-a cerut ruşilor să se vaccineze, s-a opus oricărei măsuri obligatorii.

Rusia a înregistrat miercuri 13.397 de cazuri noi de contaminare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore şi 396 de decese. Moscova a raportat 5.782 de infecţii şi respectiv 75 de decese.

Chiar dacă este disponibil de la sfârşitul anului 2020, vaccinul rusesc Sputnik V este evitat de ruşi, manifestând suspiciune faţă de acest produs dezvoltat de autorităţi, notează AFP.

13% din populaţia Rusiei, a primit cel puţin o doză de vaccin

Din decembrie şi până în prezent, doar 19 milioane de ruşi, sau mai puţin de 13% din populaţie, au primit cel puţin o doză de vaccin, conform bilanţului efectuat de site-ul Gogov, care colectează date din regiuni şi din mass-media în absenţa unor statistici oficiale la nivel naţional.

Potrivit unui sondaj efectuat în aprilie de institutul independent Levada, peste 60% dintre ruşii chestionaţi nu intenţionează să se vaccineze, în pofida cifrelor privind contaminările cu SARS-CoV-2 care nu scad de câteva săptămâni.

Rusia este una dintre ţările cele mai afectate de pandemie. Potrivit agenţiei pentru statistică Rosstat, peste 270.000 de decese erau asociate COVID-19 la sfârşitul lunii aprilie, mai mult decât dublu faţă de 127.576 de decese recunoscute până în prezent de către guvern în bilanţurile sale zilnice, scrie Agerpres.