Duminică, în cadrul întâlnirii avute cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a subliniat că gazoductul ruso-german Nord Stream 2 este „o periculoasă armă geopolitică a Kremlinului”.
Punctul de vedere exprimat de liderul de la Kiev vine în contextul în care Angela Merkel susţine acest proiect. „Examinăm acest proiect doar prin prisma securităţii şi îl considerăm o periculoasă armă geopolitică a Kremlinului”, a declarat Zelenski în conferinţa de presă.
Declaraţia acestuia vine la câteva zile după ce s-a aflat că Rusia testează Cernobîlul zburător, ştire care a generat alerta în SUA. De cealaltă parte, Merkel a precizat că Rusia nu trebuie să-şi utilizeze gazul ca pe o armă geopolitică împotriva Ucrainei. „Suntem de acord cu americanii: gazul nu trebuie să fie utilizat ca o armă geopolitică.
În final vom vedea, în funcţie de reînnoirea (contractului pentru tranzitarea (n.r. -gazieră) Ucrainei”, a răspuns cancelarul german după criticile preşedintelui ucrainean.
Angela Merkel s-a văzut şi cu Vladimir Putin
Înainte de a se deplasa în Ucraina, Angela Merkel a fost vineri în Rusia, la Moscova. Alături de preşedintele Vladimir Putin, ea a folosit termeni laudativi despre gazoductul Nord Stream 2 prin Marea Baltică.
Când Nord Stream 2 va fi funcţional, Ucraina va pierde taxele de tranzit esenţiale economiei. Proiectul va fi finalizat în zilele următoare. În cadrul întâlnirii cu liderul Rusiei, Merkel a spus că Ucraina ar trebui să rămână o ţară de tranzit pentru gazele ruseşti.
La rândul său, Vladimir Putin a confirmat că vor exista negocieri comerciale cu oficialii ucraineni. Altfel, amintim că Gazprom doreşte să înceapă transportarea gazelor naturale prin conducta Nord Stream 2 imediat după ce proiectul va fi finalizat.
Miliarde de metri cubi de gaze prin Nord Stream 2
Obiectivul este pomparea a 5,6 miliarde metri cubi de gaze ruseşti prin gazoductul care trece pe sub Marea Baltică spre Germania, ţară care va fi marea beneficiară.
Având în vedere acest aspect şi interesele economice, cancelarul german a pledat întotdeauna pentru necesitatea menţinerii unui dialog cu Moscova.
Asta s-a întâmplat chiar şi în momentele de maximă tensiune bilaterală sau multilaterală, având în vedere rolul strategic al Rusiei în conflictele internaţionale majore, cum ar fi Siria sau Afganistan, conform Agerpres.