Motivele pentru care Rusia și China ar fi preferat ca forțele SUA să mai zăbovească în Afganistan. Ce ascunde noul joc geopolitic
- Sabina Popescu
- 21 august 2021, 06:14
În ciuda relațiilor bune - cel puțin aparent - dintre Guvernele de la Moscova și Beijing și talibani, oficialii celor două puteri ar fi preferat, probabil, ca forțele armate ale Statelor Unite ale Americii (SUA) să nu părăsească teritoriul Afganistanului.
Rusia și China ar fi preferat ca forțele armate ale SUA să mai rămână în Afganistan încă cinci, zece sau chiar douăzeci de ani, a transmis șeful diplomației de la Casa Albă, susținut fiind de mai mulți analiști politici și oficiali din Washington. Deși Moscova și Beijing se arată mulțumite de retragerea forțelor speciale americane din Afganistan și au lăsat de înțeles că au planuri de cooperare cu talibanii, victoria celor din urmă poate genera provocări serioase pentru Vladimir Putin și Xi Jinping.
Relația dintre Rusia și Afganistan. Istoria invaziei talibanilor în teritoriul poporului afgan
Relația Rusiei cu Afganistan are un istoric vast. Cele două popoare au avut și perioade de colaborare, însă și de tensiune, Moscova plănuind dominarea Afganistanului. Cea mai cunoscută invazie în acest sens este cea sovietică, din perioada anilor 1970-1989. Mișcarea comunității talibane își are rădăcinile în perioada luptei poporului afgan împotriva invaziei sovietice.
În cursul războiului civil ce a avut loc după retragerea forțelor armate sovietice, în anul 1996 talibanii au ocupat cea mai mare parte a Afganistanului. Aceștia au dominat teritoriul până în anul 2001, când, în urma intervenției coaliției internaționale condusă de SUA, talibanii au pierdut puterea.
Rusia și-a manifestat, atunci, interesul de a se implica alături de NATO și SUA în Afganistan, însă din cauza conflictelor cu SUA, Moscova a preferat să-și consolideze relația cu talibanii, foști inamici.
În ultimii ani, SUA a acuzat Rusia în repetate rânduri de faptul că a distribuit armament și alte astfel de echipamente talibanilor. Presa internațională a transmis, în anul 2020, că serviciile de informații americane au descoperit legături între spioni ruși care ar fi propus unor militanți din Afganistan, cu legături cu talibanii, recompense importante în schimbul uciderii soldaților americani. Rusia și liderii talibani au negat vehement poziția SUA.
Recent, în contextul invadării talibanilor în Afganistan, ambasadorul Rusiei în Afganistan a salutat acțiunea. El a precizat că situația din capitala Kabul, sub dominația talibană, este mai favorabilă decât atunci când SUA și Occidentul susținea teritoriul.
Ce a promis China talibanilor. Cum s-a ferit de potențiale atacuri la adresa Beijingului
La fel s-a întâmplat și în cazul relației dintre China și Afganistan - în ultimii treizeci de ani, legăturile au fost și relaxate, dar și foarte tensionate. Cireașa de pe tort a fost reprezentată, însă, de mișcarea separatistă uigură Partidul Islamic din Turkestan, care susține independența regiunii chineze Xinjiang.
Talibanii reprezentau aliați ai separatiștilor uiguri, inițial, însă comunitatea talibană din Afganistan a profitat, în ultimii ani de zile, de amenințarea mișcării separatiste pentru a trece în grațiile Chinei.
Astfel, talibanii au oferit asigurări că nu vor permite lansarea unor acțiuni periculoase pentru Beijing de pe teritoriul Afganistanului. În schimb, Beijinul a promis recunoașterea Afganistanului aflat sub dominația talibanilor.
Cu toate acestea, în ciuda aparențelor pe care Rusia și China încearcă să le lanseze în spațiul public, este foarte posibil ca Guvernele de la Moscova și Beijing să fi preferat, totuși, ca forțele armate ale SUA să mai rămână în Afganistan.
Motivele pentru care Putin și Xi Jinping ar fi preferat ca forțele SUA să nu părăsească Afganistanul
Unul dintre motive este faptul că oficialii celor două puteri nu au dat uitării consecințele primului regim taliban, care a dat nașterea la atacuri teroriste intense și milioane de refugiați. Prin urmare, Rusia și China au motive serioase pentru a-și manifesta îngrijorarea cu privire la o metamorfozare a Afganistanului într-un refugiu pentru rețele și activități teroriste în Asia Centrală, chiar în proximitatea frontierelor celor două puteri.
De asemenea, fondurile pe care SUA le-ar fi investit în Afganistan, în cazul în care forțele speciale nu ar fi părăsit teritoriul, vor putea fi direcționate pentru gestionarea unor provocări strategice mai importante, precum acțiunile de contracarare a rivalilor geopolitici. Forțele armate ale SUA, destinate luptei din Afganistan, vor fi strămutate în zone strategice ale Europei sau Asia de Est sau chiar în coasta Rusiei sau a Chinei, potrivit umbrela-strategica.ro.
Cum vor evolua relațiile dintre talibani și cele două mari puteri, Rusia și China, nu se știe încă, însă un lucru este cert - în urma jocurilor geopolitice, poporul afgan este cel care va fi supus celor mai mari pierderi.