Rusia. Negocieri cu rachete în coasta Europei. Putin a făcut anunțul

Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia este gata să se abțină de la desfășurarea rachetelor 9M729 Novator în partea sa europeană, pe care Washington le consideră o încălcare a Tratatului privind forțele nucleare intermediare, dar cu condiția măsurilor reciproce din partea țărilor din NATO.

În acest sens, Putin a sugerat luarea în considerare a diferitelor măsuri de verificare, inclusiv a celor referitoare la sistemele Aegis Ashore din bazele americane și ale NATO din Europa și instalațiile rusești din regiunea Kaliningrad.

Putin a declarat că Rusia rămâne atașată moratoriului cu privire la desfășurarea de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune lansate de la sol și a calificat drept „pertinentă” invitația către NATO să declare un moratoriu reciproc similar.

Rusia rămâne de părere că Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF) este o parte crucială a arhitecturii pentru menținerea securității internaționale și a stabilității strategice. Tratatul a jucat un rol special în menținerea predictibilității și a restricției în domeniul rachetelor din Europa, scrie Tass.

„Credem că retragerea SUA din Tratatul INF, care a dus la încetarea acestuia, a fost o greșeală gravă care a exacerbat riscurile unei curse a rachetelor, a sporit potențialul de confruntare și al alunecării către o escaladare necontrolată. Având în vedere tensiunile continue dintre Rusia și NATO, noile amenințări la adresa securității paneuropene sunt evidente”, a declarat Putin.

„Într-o situație ca aceasta, sunt necesare eforturi energice pentru a atenua lipsa de încredere, pentru a consolida stabilitatea regională și globală și pentru a reduce riscurile generate de neînțelegeri și dezacorduri în domeniul armelor antirachetă”.

„În acest context, reafirmăm angajamentul față de moratoriul anunțat anterior de către Federația Rusă privind desfășurarea de rachete terestre cu rază medie și scurtă de acțiune, atâta timp cât în ​​armata americană nu apar arme similare în regiunile respective”.

„Bunăvoința” Rusiei

Putin a evocat „noi pași” pe care Moscova este dispusă să-i facă în cadrul unor negocieri pentru a reduce riscurile create prin dispariția tratatului INF și a insistat ca țările member ale NATO să adopte un moratoriu similar”.

În declarația sa, președintele rus a menționat „un gest de bunăvoință” din partea Rusiei care este dispusă să nu desfășoare noile rachete de croazieră 9M729 Novator în partea europeană a ţării.

În argumentele pentru retragerea din tratatul INF, Statele Unite au declarat că racheta Novator încalcă acest tratat pentru că au o rază de acțiune de peste 500 de kilometric, scrie Agerpres.

Putin a insistat că acest tip de rachete nu încalcă angajamentele asumate de Moscova. Țările NATO, a spus liderul de la Kremlin, trebuie să se angajeze că nu vor desfășura în Europa rachete și arme interzise anterior de tratatul INF.

INF interzice o clasă întreagă de rachete nucleare și convenționale terestre care au o rază de acțiune între 500 și 5500 de kilometric. Potrivit occidentalilor, racheta 9M729, capabilă să transporte focos nuclear, are o rază de acţiune mai mare de 500 km.

Scutul de la Deveselu, eternul pai în ochii Moscovei

Preşedintele Vladimir Putin a făcut iar aluzie la Polonia și la România, propunând măsuri de verificare a sistemelor americane Aegis Ashore, menționând lansatoare de rachete Mk-4 incluse în sistemele Aegis aflate în baze americane și NATO în Europa.

Moscova a susţinut de fiecare dată că  lansatoarele verticale Mk-41 pot lansa rachete Tomahawk, constituind o ameninţare la adresa Rusiei, considerând sistemele Aegis Ashore o amenințare directă la adresa securității sale.

Aceste sisteme, cum este cel instalat în România, deși sunt defensive, după cum au insistat în repetate rânduri Statele Unite, pot deveni ofensive în câteva ore, potrivit liderului de la Kremlin

NATO ar putea verifica rachetele Novator desfăşurate în enclava rusă Kaliningrad, situată la frontiera cu Polonia şi Lituania, două ţări membre ale Alianţei, a estimat Putin.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a avertizat că „lumea nu va avea un viitor” dacă nu există un control asupra armamentelor, făcând aluzie la necesitatea urgentă de a prelungi tratatul New START, ultimul tratat de dezarmare nucleară între Rusia şi Statele Unite, care expiră în februarie 2021.