Rusia și junta din Myanmar vor efectua exerciții militare navale

Rusia și junta din Myanmar vor efectua exerciții militare navale Sursa: Jessica Girvan | Dreamstime.com

Rusia și junta din Myanmar vor efectua exerciții militare navale. Decizia a fost luată în cursul vizitei șefului marinei ruse în această țară.

În timpul vizitei sale în Myanmar, comandantul șef al marinei din Rusia, Nikolai Evmenov, a anunțat o cooperare navală sporită, scrie cotidianul francez Le Point.

Ce prieteni are Rusia

Rusia și junta aflată la putere în Myanmar vor coopera în curând într-un mod fără precedent. Astfel, Moscova a anunțat că cele două țări urmează să desfășoare exerciții militare navale comune, o premieră în "istoria lor recentă".

Vineri, 3 noiembrie, Nikolai Evmenov, comandantul șef al Marinei Ruse, "și-a început vizita de lucru" în Myanmar, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Programul lui Nikolai Evmenov include „participarea sa la ceremonia de deschidere a primului exercițiu naval ruso-birman din istoria recentă” și o vizită la „navele de război” participante, potrivit Moscovei.

Myanmar, o țară în război civil

De asemenea, el urmează să se întâlnească cu liderii birmanezi în această călătorie care are ca scop „întărirea cooperării navale” dintre cele două țări, a indicat ministerul.

Potrivit presei birmane, raportată de presa de opoziție „The Irrawaddy”, exercițiile militare navale au început deja. De fapt, în Myanmar au sosit deja nave de război rusești, și anume trei distrugătoare cu 800 de membri ai echipajului la bord.

Vizita lui Nikolai Evmenov are loc în timp ce luptele fac ravagii în nordul Myanmarului, lângă granița cu China, în urma unei ofensive coordonate de grupurile minorităților etnice săptămâna trecută.

Rusia și junta din Myanmar, relații foarte bune

Acest conflict reprezintă o amenințare a unui ordin fără precedent pentru armată de la lovitura de stat din 2021 împotriva lui Aung San Suu Kyi. Moscova este un aliat valoros pentru junta birmană care a preluat puterea în țara din Asia de Sud-Est printr-o lovitură de stat în 2021, oferindu-i arme și sprijin diplomatic.

Liderul juntei, Min Aung Hlaing, l-a întâlnit pe președintele rus Vladimir Putin în 2022, în timpul uneia dintre numeroasele sale călătorii în Rusia de la preluarea puterii, iar armata din Myanmar a catalogat drept „justificată” invadarea Ucrainei de către Rusia.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)