Rusia își strecoară sistemele de rachete pe la spatele Turciei. „Poziția noastră în această chestiune este clară”

Sursa foto: Kremlin

Rusia nu poate, oficial, să își mute navele de război din Mediterană în Marea Neagră, deoarece Turcia a închis Bosforul pentru navele de război rusești, dar oamenii lui Putin au găsit o modalitate de a le aduce în Ucraina.

Turcia a închis Bosforul pentru a se asigura că Rusia nu își mută navele de război din Mediterană în Marea Neagră, dar Kremlinul a reușit să își transporte rachetele S-300, prin strâmtoare pentru a le folosi în războiul din Ucraina.

O navă de marfă rusă - Sparta II - ar fi transportat armament pentru războiul Rusiei din Ucraina prin stâmtoarea Bosfor controlată de Turcia. Se crede că Rusia a expediat sistemul de apărare aeriană S-300 de la bazele sale din Siria până la Marea Neagră . Aceasta a plecat din Tartus, în Siria, unde componentele sistemului S-300 au fost adunate pe chei. Sistemul S-300 a fost adus de la un sit din Masyaf, în nordul Siriei. Ele au fost văzute pe Bosfor în noaptea de 24-25 august.

Cel care a văzut navele rușilor a fost obervatorul de de nave Yörük Ișık. Ele au intrat în Novorossisk pe 27 august. Una dintre nave aparține lui Oboronlogistikao, companie deținută chiar de Ministerul rus al Apărării. Aceasta se afla pe lista de sancțiuni a Biroului de control al activelor străine (OFAC) al Trezoreriei SUA.

Turcia nu renunță la sprijinul pentru Ucraina

După începerea războiului în Ucraina, Turcia a închis Bosforul navelor de război. Acest lucru a împiedicat Marina Rusă să-și consolideze forțele navale care luptau împotriva Ucrainei. Cu toate astea, rușii s-au asigurat că pot să transporte arme fără ca turcii să știe.

Foto: EPA/ERDEM SAHIN

Destinația navei Sparta II era Novorossisk, un port rusesc și o bază navală importantă aproape de Podul Kerci. Prin urmare, rachetele S-300 urmează să întărească apărarea fie în apropierea Kerciului, fie în alte zone ale operațiunilor rusești. Armele ar putea fi folosite în Crimeea.C ei doi frați care conduc compania turcească Baykar, specializată în drone militare, au declarat că vor ajuta Ucraina și că nu vor vinde armele lor Rusiei „indiferent de câți bani ni se oferă”.

Compania Baykar s-a făcut remarcată cu dronele sale Bayraktar TB2, care au fost folosite cu efecte devastatoare de către forțele ucrainene de la invazia președintelui rus Vladimir Putin din februarie.

Haluk și Selçuk Bayraktar, CEO și, respectiv, director de tehnologie la Baykar, au declarat că nu vor renunța la sprijinul pentru Ucraina și că nu vor fi ademeniți de Rusia cu bani.

„Prietenia și cooperarea noastră cu Ucraina durează de mulți ani. Prin urmare, indiferent de câți bani ni se oferă, sincer, nu se pune problema să le predăm în această situație”, a spus Haluk. „Tot sprijinul nostru este complet de partea Ucrainei, deoarece avem o legătură foarte puternică, iar Ucraina se confruntă cu atacuri foarte nedrepte, agresive și nefondate. Nimic nu va umbri cooperarea noastră cu Ucraina, indiferent de suma oferită, poziția noastră în această chestiune este clară”, a adăugat el, potrivit navalnews.com.