Rusia va interveni militar, cu trupe, în Kazahstan, la solicitarea președintelui acestei țări, Kassîm-Jomart Tokaev, pentru a reprima protestele împotriva regimului său.
Intervenția în Kazahstan se va face sub umbrela Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă. Aceasta este o alianță militară condusă de Rusia, din care fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.
Anunțul a fost făcut chiar de preşedintele în exerciţiu al acestei organizaţii, premierul armean Nikol Paşinian. El a precizat că Moscova şi aliaţii săi din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă vor trimite „forţe de menţinere a păcii” în Kazahstan pentru o intervenție limitată.
Miercuri seară, în oraşul Almatî a fost lansată o operaţiune „antiteroristă” pentru restabilirea ordinii publice. Conform unui bilanț oficial, opt agenţi de poliţie ar fi fost ucişi în confruntările cu protestatarii, iar alte 317 persoane ar fi fost rănite.
Intervenția Rusiei solicitată de președintele Tokayev
Preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a cerut miercuri seară intervenţia pe fondul escaladării violenţelor.
„Astăzi (miercuri, 5 decembrie – n. red.) le-am cerut şefilor de stat ai Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) să ajute Kazahstanul să învingă ameninţarea teroristă”, a declarat preşedintele kazah la televiziunea de stat.
El a acuzat „bandele teroriste” care ar coordona protestele populare și care ar fi fost antrenate în „străinătate”.
Casa Albă îndeamnă la reținre din partea autorităților
În acest context, guvernul american a îndemnat autorităţile din Kazahstan să dea dovadă de „reţinere” în confruntările cu manifestanții. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a condamnat actele de vandalism și a solicitat celor implicați să apere instituțiile constituționale și să respecte drepturile omului.
„Solicităm tuturor kazahilor să respecte şi să apere instituţiile constituţionale, drepturile omului şi libertatea presei, inclusiv prin restabilirea accesului la internet. Îndemnăm toate părţile implicate să găsească o rezolvare paşnică a stării de urgenţă”, a declarat Ned Price într-un comunicat.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a respins acuzațiile Rusiei, potrivit căreia Statele Unite ar fi responsabile pentru revoltele din Kazahstan.
„Acest lucru este absolut fals” şi „face parte din strategia rusă de dezinformare”, a insistat ea.
ONU privește situația cu îngrijorare
Pe de altă parte, ONU a precizat că urmăreşte situaţia „cu îngrijorare”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general, Stéphane Dujarric.
„Este foarte important ca toate persoanele implicate în evenimentele actuale să dea dovadă de reţinere, să se abţină de la orice violenţă şi să promoveze dialogul”, a adăugat Stéphane Dujarric.
Proteste de amploare în Kazahstan
Autoritățile din Kazahstan au decretat stare de urgenţă pe întreg teritoriul după ce mai multe proteste au fost declanşate din cauza unei creşteri bruşte a preţului la gaze şi combustibil au degenerat în violenţe. Mulțimea a luat cu asalt clădiri guvernamentale, dintre care unele au fost incendiate, notează AFP.
Protestele au izbucnit duminică din cauza creşterii preţurilor la gaze, într-un oraş de provincie. Acestea s-au extins în capitala economică, Almatî, unde aproape 5.000 de persoane s-au confruntat cu poliţia care a intervenit cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene.
Guvernul condus de premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov îşi va asuma rolul de premier interimar până la formarea unui nou cabinet. Președintele Kassym-Jomart Tokayev a anunţat și demiterea fostului preşedinte Nursultan Nazarbayev din funcţia de director al Consiliului pentru Securitate Naţională.