Evenimentul Zilei > International > UPDATE: Autoritățile au intervenit în forță! Protest cu costume și măști albe în capitala Olandei. „Nu e vorba despre niciun virus, ci despre control” FOTO
UPDATE: Autoritățile au intervenit în forță! Protest cu costume și măști albe în capitala Olandei. „Nu e vorba despre niciun virus, ci despre control” FOTO

UPDATE: Autoritățile au intervenit în forță! Protest cu costume și măști albe în capitala Olandei. „Nu e vorba despre niciun virus, ci despre control” FOTO

Mii de persoane din capitala Olandei au sfidat interdicțiile impuse pe fondul pandemiei de coronavirus și s-au adunat duminică, 2 ianuarie 2022, pentru a susține un protest împotriva măsurilor de izolare a guvernului olandez, înainte ca agenții de poliție să împingă mulțimea în afara unei piețe din Amsterdam.

UPDATE 

Pentru a dispersa manifestația neautorizată, poliția din Amsterdam a intervenit în forță. Primarul Femke Halsema a emis un ordin de urgenţă pentru ca poliţia să scoată din piaţă protestatarii care au încălcat interdicţia ce vizează adunările publice în cel mai recent val al epidemiei de COVID-19.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Mii de oameni protestează în Amsterdam. Autoritățile locale au interzis manifestațiile, precizând că poliția avea informații potrivit cărora unii demonstranți sunt „pregătiți pentru violență”.

Protest de amploare în Amsterdam

Ulterior, municipalitatea a emis un ordin de urgență prin care le cerea oamenilor să părăsească Piața Muzeului din capitala olandeză, iar ofițerii de poliție au mărșăluit pe iarbă pentru a elibera zona, încurajându-i pe manifestanți să se mute pe străzile din apropiere.

Înainte ca ofițerii să intervină, unii participanți au desfășurat un banner pe care scria „Mai puțină represiune, mai multă grijă” lângă Muzeul Van Gogh.

sursă: twitter

„Nu e vorba despre niciun virus”

Un grup de persoane în salopete albe și măști albe au afișat pancarte, inclusiv una pe care scria: „Nu e vorba despre niciun virus, ci despre control” pe o parte și „Libertate” pe verso.

În piață și pe străzile din apropiere a existat o prezență intensă a poliției, potrivit Associated Press.  Municipalitatea a desemnat zona ca fiind o regiune cu risc de securitate, ceea ce a dat poliției autoritatea de a percheziționa oameni în mod preventiv.

Demonstrația a avut loc în aceeași zi în care polițiștii olandezi au declarat că vor organiza proteste pentru a riposta împotriva volumului de muncă ridicat. Reprezentanții sindicatelor au declarat că agenții „anti-revoltă” vor continua să lucreze, dacă va fi necesar.

Protest în capitala Olandei
Sursa: Twitter

Omicron a devenit dominantă

Ratele de infectare cu coronavirus au scăzut treptat de săptămâni întregi în Olanda, care a reintrodus măsurile de izolare în noiembrie și le-a înăsprit și mai mult în timpul sezonului de sărbători.

Media de 7 zile a cazurilor noi zilnice a scăzut ușor în ultima săptămână, ajungând la 85,55 cazuri noi la 100.000 de persoane, chiar dacă mutația Omicron a devenit varianta dominantă a națiunii.

Restricții dure în Olanda de sărbători

Toate magazinele neesențiale sunt închise, împreună cu barurile, restaurantele și locurile de desfășurare, cum ar fi muzeele, teatrele și cinematografele.

În noiembrie, o demonstrație privind coronavirusul a degenerat în revolte violente la Rotterdam, iar demonstrațiile din Piața Muzeului s-au încheiat cu confruntări între poliție și protestatarii care au ignorat ordinele de a părăsi zona.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.