Rusia trimite pe front un "cocktail" mortal: condamnați, pușcași marini și trupe de comando

Rusia trimite pe front un "cocktail" mortal: condamnați, pușcași marini și trupe de comando sursa: arhivă EVZ

Armata Rusă a fost blamată adesea pentru indiferența față de viețile propriilor soldați din Ucraina. Numai că în ultimele luni își integrează „infanteria de unică folosință” cu trupele de elită. Totul într-o strategie cinică, dar până acum eficientă de a menține liniile de apărare împotriva contraofensivei Ucrainei.

Armata rusă și-a petrecut luni de zile săpând și consolidând pozițiile din estul și sudul Ucrainei. Pe lângă această consolidare defensivă, comandanții ruși desfășoară trupe formate din condamnați, recruți, trupe regulate și trupe de comando. Totul pentru a contracara atacurile ucrainene înainte de a realiza un progres semnificativ. O lecție învățată din pierderile surprinzătoare ale Rusiei la sfârșitul anului trecut, după cum remarcă Rob Lee, un cercetător de la Foreign Police Research Center.

„Rusia folosește un amestec mortal de tipuri de soldați, învățând din greșeli”, a spus Lee într-un episod din 20 iulie din podcastul War on the Rocks. „Și vedem cum în sud, că au dezvoltat modalități de a trata [cu] și de a atenua unele dintre aceste slăbiciuni”.

De exemplu, sectoarele mai puțin importante sunt apărate de trupe formate din recruți, cu pregătire și echipamente slabe, dar și de unitățile de condamnați Storm Z care au acceptat să lupte în Ucraina în schimbul eliberării din închisoare. Acest lucru eliberează trupe de mai bună calitate, inclusiv unele unități obișnuite infanterie motorizată, precum și forțe speciale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Greșelile Rusiei, o lecție învățată scump

„Infanteria navală, cele mai multe unități de elită, sunt folosite fie pentru a contraataca, fie sunt folosite în punctele forte, cele mai importante părți ale liniei frontului”, a spus Lee.

Rusia și-a folosit greșit comandourile Spetsnaz ca infanterie de asalt în primele zile ale invaziei pentru a compensa slăbiciunile infanteriei sale de linie. Acum unități Spetsnaz-ul înarmate cu rachete antitanc sunt rezervate pentru a conduce contraatacuri, a spus Lee. „Când Ucraina se angajează să avanseze într-o direcție, Rusia își poate muta apoi unitățile de elită pentru a-și consolida unitățile mai slabe. Din punct de vedere psihologic, înseamnă că este mai probabil ca unitățile mai slabe să lupte cu adevărat”.

Armata Rusă și propria doctrină pentru apărare

Trupele regulate, puternic fortificate și sprijinite de câmpuri de mine dense și artilerie - deși proviziile de muniție pentru artileria rusă sunt o problemă în creștere - sunt puse în prima linie, în timp ce trupele de elită sunt ținute pentru contraatacuri pentru a disloca unitățile de asalt ucrainene înainte de a-și putea consolida câștigurile.

„În multe cazuri, când contraatacă, aceasta este în mod fundamental o bătălie între linii”, a spus Lee despre avansul Ucrainei. „Dacă forțele ucrainene avansează și iau o lizieră, armura rusă se mișcă și începe să angajeze întreaga linie de atac de la distanță de câțiva kilometri. Forțele ucrainene care au luat acea linie de copaci, în general nu au un în dotare apărare anti-rachetă, nu au raza de acțiune pentru a ajunge la armura rusă. Din moment ce o mare parte din câmpul din câmpul din spatele lor ar putea fi minat, vor avea dificultăți să reaprovizioneze și să aducă capacități suplimentare”, a adăugat Lee.

În ciuda imaginii armatei ruse ca fiind o forță rigidă și laborioasă, ea și-a dovedit capacitatea de a se adapta după dezastre precum pierderea Harkovului în timpul unui contraatac ucrainean din toamna anului 2022.

Ucraina și capacitatea de a contraataca

„Rusia a subestimat capacitatea Ucrainei de a contraataca”, a spus Lee despre această pierdere. "Nu s-au fortificat cu adevărat. Nu au folosit mine. Nu aveau linii [fortificate] multiple. Coordonarea lor a fost teribilă. Și cred că a fost o defalcare mai largă a comenzii și controlului rusesc. Pur și simplu nu se așteptau la asta. Dezastrul de la Harkov era inevitabil”.

Consolidarea defensivă a Rusiei de la sfârșitul anului trecut este un răspuns la acelor eșecuri din jurul Harkovului, care i-au făcut pe Putin și pe comandanții săi superiori hotărâți „să nu fie surprinși în același mod”, a spus Lee.

În ciuda imaginii armatei ruse ca fiind o forță rigidă și laborioasă, ea și-a dovedit capacitatea de a se adapta după dezastre precum pierderea Harkovului în timpul unui contraatac ucrainean din toamna anului 2022.