Rusia, declarație de război la granița cu România. Amenințare majoră la adresa securității

Rusia, declarație de război la granița cu România. Amenințare majoră la adresa securității

Comandantul şef al armatei ucrainene trage un semnal puternic de alarmă, declarând că Rusia îşi sporeşte prezenţa militară la graniţa cu Ucraina.

Rusia concentrează în prezent forţe armate în apropiere de frontierele Ucrainei dinspre sud, est şi nord. Această manevră constituie o ameninţare la adresa securităţii ucrainene, a declarat marţi comandantul şef al armatei ucrainene, general-colonelul Ruslan Homceak. Oficialul a mai acuzat Moscova de continuarea unei ”politici agresive” faţă de Kiev, relatează Reuters.

La tribuna Parlamentului ucrainean, Homceak i-a acuzat pe rebelii proruşi separatişti din estul ţării, sprijiniţi de Moscova, de încălcarea sistematică a armistiţiului din Donbas convenit în iulie 2020.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ucraina şi Rusia îşi pasează una alteia responsabilitatea pentru escaladarea violenţei în conflictul care, potrivit Kievului, s-a soldat deja cu circa 14.000 de morţi din 2014, conform Reuters.

Totodată, forţele guvernamentale ucrainene şi rebelii separatişti proruşi se acuză reciproc de încălcarea regimului de încetare a focului. Autoritățile de la Kiev transmit că 26 de militari ucraineni au fost ucişi până în prezent anul acesta, între care patru de lunetişti săptămâna trecută.

Potrivit acestuia, trupe ruseşti din diferite regiuni se adună în apropiere de frontiera cu Ucraina sub pretextul menţinerii în stare de pregătire de luptă sau pregătirii de viitoare exerciţii, Rusia ”procedând la o concentrare progresivă de trupe în apropierea frontierelor de stat ucrainene”.

„Se aşteaptă o concentrare suplimentară de trupe de până la 25 de grupuri tactice care, împreună cu forţele deja desfăşurate în apropierea frontierei de stat a Ucrainei, reprezintă o ameninţare la adresa securităţii militare a statului”, a afirmat generalul Homceak.

Generalul Homceak a mai spus că Moscova dispune la ora actuală de efective de 32.700 de militari în Crimeea anexată de Rusia în 2014, în timp ce ofiţerii săi comandă efective de 28.000 de militari separatişti staţionaţi în teritoriile ocupate temporar în estul Ucrainei.

Pentru formarea agenţilor de informaţii există în teritoriile ocupate din estul ţării un aparat de consilieri militari şi instructori ai forţelor armate ruse de peste 2.000 de persoane, a indicat comandantul şef al armatei ucrainene.