Rusia, decizie importantă pentru plata gazului livrat în Europa. Vladimir Putin anunță că se va accepta doar plata în ruble

Rusia, decizie importantă pentru plata gazului livrat în Europa. Vladimir Putin anunță că se va accepta doar plata în ruble Sursa: arhiva EVZ

Vladimir Putin nu stă cu mâinile în sân în fața sancțiunilor impuse de Europa. Liderul de la Kremlin a anunțat, miercuri, că „țările neprietenoase” vor fi nevoite să plătească gazul livrat în ruble. Această decizie a venit după ce mai multe state europene s-au alăturat sancțiunilor impuse Rusiei.

Războiul din Ucraina are numeroase efecte, printre ele fiind și sancțiunile pe care Occidentul le-a aplicat Rusiei. Vladimir Putin vine și el cu sancțiuni pentru „țările neprietenoase”. Acesta a decis ca plata pentru livrarea gazului rusesc să se facă doar în ruble.

„Am decis să implementez un set de măsuri pentru a accepta plățile pentru livrările noastre de gaz către țările neprietenoase în ruble rusești”, a spus Putin în timpul unei reuniuni guvernamentale televizate, ordonând ca modificările să fie implementate în termen de o săptămână.

Rusia va continua să furnizeze gazul rusesc în conformitatea cu volumele și principiile de preț stabilite în contracte, în ciuda amenințărilor lansate de Vladimir Putin. Singura schimbare va fi în ceea ce privește moneda de plată, precizează liderul de la Kremlin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lista statelor neprietenoase Rusiei a post aprobată de către Guvern pe 8 martie. Din aceasta fac parte toate cele 27 de state membre UE, inclusiv SUA, Marea Britaniei și alte state care s-au alăturat sancțiunilor împotriva Federației Ruse.

Cetăţenii ruși și companiile ruse care au datorii în valută față de creditorii străini din lista țărilor neprietenoase le vor putea plăti în ruble. În plus, toate tranzacțiile firmelor rusești cu cetățeni și companii din statele incluse în listă vor fi aprobate de comisia guvernamentală pentru controlul investițiilor străine.

Lista integrală a „ţărilor neprietenoase faţă de Rusia”: – Australia, – Marea Britanie, – statele membre UE, – Islanda, – Canada, – Liechtenstein, – Monaco, – Noua Zeelanda, – Norvegia, – Coreea, – San Marino – Singapore, – SUA, – Taiwan, – Ucraina, – Muntenegru, – Elveţia, – Japonia.

Europa vrea să nu mai depindă de gazul rusesc

Măsura impusă de Vladimir Putin vine după ce Europa a anunțat căutarea de noi surse pentru a asigura necesarul energetic. Consiliul European a luat o serie de măsuri cu privire la aceste aspecte și solicită statelor UE ca, până la începutul lunii noiembrie, stocurile de gaze să fie completate în proporție de 90%.

Subiectul legat de livrarea gazelor va fi prezent și pe lista discuțiilor de la reuniunea NATO de la Bruxelles, care va avea loc joi 24 și vineri 25 martie.

În ceea ce privește impunerea unui embargo asupra gazului rusesc, Germania a anunțat că țările Uniunii Europene sunt atât de dependente de petrolul rusesc încât nu pot impune sancțiuni.

Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielus Landsbergis, a postat pe Twitter următoarele: „De ce ar oferi Europa lui Putin un răgaz mai mare pentru a câștiga mai mulți bani din petrol și gaze naturale? Este timpul să ne oprim”.