Rusia ia măsuri drastice! Zahărul, miezul unei vechi tradiții ruse, este raționalizat. Secretul fabricării de alcool în subteran

Rusia ia măsuri drastice! Zahărul, miezul unei vechi tradiții ruse, este raționalizat. Secretul fabricării de alcool în subteranZahăr. Sursa foto: Marazem | Dreamstime.com

Rapoartele de presă arată că Rusia a introdus rația la alimentele de bază, printre acestea numărându-se și zahărul, pentru care a existat o cerere specială întrucât este și miezul unei tradiții ruse. În prima săptămână a lunii martie, creșterea generală a prețurilor pe rafturile interne s-a ridicat la 2%, în timp ce costul zahărului rafinat a crescut cu aproape 3,5%. După cum explică retailerii, toate volumele de zahăr care intră în depozite sunt rapid epuizate de teama unei noi runde de scumpiri. Într-un număr de magazine, rația prevede o cantitate de doar 2 kg de zahăr pentru o persoană.

Rusia a introdus rația la o serie de alimente din magazine, printre care se numără și zahărul, iar asta în ciuda mesajului ministrului adjunct al industriei și comerțului, Viktor Evtukhov, care a insistat că „nu există nicio problemă cu zahărul”, deoarece Rusia produce suficient pentru populația sa și a interzis exporturile.

Rusia a introdus rația la alimentele de bază

În regiunea Maritimă din Orientul Îndepărtat, supermarketurile au impus limite de 2 kg per client pentru zahăr, făină, orez, hrișcă, sare și macaroane; 2 litri de ulei vegetal și trei borcane de mâncare pentru copii.

În Khabarovsk, un oraș din această regiune, a existat o panică în ceea ce privește cumpărarea de zahăr, iar acesta a dispărut de pe rafturile multor supermarketuri, potrivit unui portal de știri local.

Scumpiri de 13% la zahăr

Lanțul de supermarketuri Vkuster din Sankt Petersburg a transmis pentru publicația Kommersant că a limitat, de asemenea, vânzările de zahăr la 2 kg per persoană. „Când un client umple un coș întreg cu pungi de zahăr, ceilalți se uită la el și se gândesc să facă și ei stocuri”, a declarat directorul Vkuster, Serghei Plis.

Măsura raționalizării merge mână în mână cu sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a invaziei militare declanșată pe data de 24 februarie în Ucraina. În urma acestora, rubla a înregistrat o scădere semnificativă, iar inflația a crescut.

Astfel, prețurile la alimentele de bază s-au majorat. Costurile la zahăr au crescut cu aproape 13%.

Populația rusă se întoarce la vechile tradiții

Unul dintre motivele pentru care zahărul a înregistrat o cerere deosebită poate să aibă legătură și cu una dintre vechile tradiții ruse - fabricarea băuturilor alcoolice tari, potrivit șefului regiunii Oryol, Andrei Klychkov.  Comparând producția de zahăr din regiunea sa cu nivelul de consum al acestuia, guvernatorul a ajuns la concluzia nefavorabilă că populația acumulează rezerve suplimentare de zahăr rafinat pentru fabricarea băuturilor tari subterane, subminând astfel stabilitatea pieței alimentelor sănătoase, potrivit News Bulletin.

„În 2021, fabricile noastre au produs aproape 300.000 de tone de zahăr, în timp ce cererea regiunii este de doar 28.000 de tone. Oamenii cumpără 200 de kilograme de zahăr. De unde? Dacă se produce moonshine, atunci merită să luăm inițiativa de a legaliza moonshine-ul rusesc în întreaga lume, astfel încât taxele datorate să fie transferate la buget”, este de părere șeful regiunii Oryol.

Afacerea moonshine reprezintă până la 20% din consumul de alcool

Trebuie amintit că astfel de inițiative au fost deja exprimate de oameni de stat. Literalmente, la sfârșitul anului trecut, o serie de legislatori naționali, după ce s-au familiarizat cu statisticile privind intoxicațiile ilegale cu alcool, au propus introducerea contabilității pentru vânzările de alambicuri moonshine - deoarece moonshine în Rusia reprezintă până la 20% din consumul total de alcool puternic. Inițiatorii naționalizării afacerii moonshine au asigurat că doar câteva persoane produc alcool pentru consumul personal, în timp ce majoritatea contrabandiștilor produc moonshine pentru vânzare.

Potrivit experților independenți din industrie, mai mulți factori acționează ca un imbold pentru răspândirea producției de bere la domiciliu. Carantina introdusă în 2020 i-a forțat pe orășeni să caute noi modalități de petrecere a timpului liber, iar pentru mulți, crearea propriilor distilerii a devenit cea mai acceptabilă opțiune care are un efect pozitiv asupra bugetului familiei. Costul unei jumătăți de litru de alcool legal în Rusia începe acum de la 250 de ruble, iar fabricarea aceluiași volum de moonshine este mult mai ieftin și nu presupune investirea pe o perioadă îndelungată.

Ne puteți urmări și pe Google News