Rusia cumpără rachete din Coreea de Nord pentru a face față războiului din Ucraina
- Dosofteea Lainici
- 6 septembrie 2022, 23:42
Rusia cumpără milioane de obuze de artilerie și rachete din Coreea de Nord pentru războiul din Ucraina, potrivit agențiilor de informații americane.
Oficialii cred că Moscova ar putea achiziționa echipament militar nord-coreean în viitor, pe măsură ce războiul se prelungește. Faptul că Moscova a avut nevoie de ajutorul Coreei de Nord demonstrează că „armata rusă continuă să sufere de lipsuri severe de aprovizionare în Ucraina, din cauza controalelor și sancțiunilor la export”, a declarat un oficial american pentru Associated Press.
Apropierea de Coreea de Nord
The New York Times a citat oficiali guvernamentali americani spunând că achizițiile au arătat că sancțiunile conduse de SUA au început să se aplice și să reducă capacitatea Rusiei de a-și susține invazia Ucrainei. Aceasta vine după ce administrația președintelui american Joe Biden a confirmat că armata rusă a preluat drone fabricate în Iran pentru a fi folosite pe câmpul de luptă din Ucraina.
Coreea de Nord a căutat relații mai strânse cu Rusia, deoarece o mare parte din Europa și Occident s-au retras, dând vina pe SUA pentru criza din Ucraina și denunțând „politica hegemonică” a Occidentului ca justificare pentru acțiunea militară rusă în Ucraina.
Exporturi de arme
Phenianul a făcut aluzie asupra interesului său de a trimite muncitori în construcții pentru a ajuta la reconstruirea teritoriilor ocupate de ruși în estul țării. Coreea de Nord a devenit singura națiune, în afară de Rusia și Siria, care a recunoscut independența Donețkului și Luhanskului în iulie.
Exporturile sale de arme către Rusia ar reprezenta o încălcare a rezoluțiilor ONU care interzic țării să exporte sau să importe arme din alte țări. Trimiterea de muncitori în teritoriile deținute de ruși în Ucraina ar încălca o rezoluție a ONU care cere tuturor statelor membre să repatrieze muncitorii nord-coreeni de pe pământul lor până în 2019.
Există suspiciuni că Rusia și China nu au aplicat pe deplin sancțiunile ONU împotriva Coreei de Nord, ceea ce a complicat abordarea condusă de SUA de a priva Coreea de Nord de armele sale nucleare, potrivit Sky News.