Evenimentul Zilei > EVZ Special > Rusia, cu glonțul pe țeavă în 2021. 4.800 de exerciții militare
Rusia, cu glonțul pe țeavă în 2021. 4.800 de exerciții militare

Rusia, cu glonțul pe țeavă în 2021. 4.800 de exerciții militare

Comandantul Flotei Nordului, amiralul Alexandr Moiseev, a declarat că, dintre acestea, exercițiul Zapad-2021 va fi „efortul principal” al armatei ruse, anul viitor.

Ministrul Șoigu a declarat că Rusia planifică 4.800 de „exerciții militare și evenimente practice” anul viitor, iar printre acestea Zapad-2021 „va fi cel mai important eveniment pentru a testa acțiunile practice ale trupelor”.

Precedentul exercițiu Zapad-2017 a fost supravegheat strict de alte țări europene.

În nordul Norvegiei și în Laponia finlandeză au fost exprimate îngrijorări, deoarece avioanele comerciale au pierdut semnalele de navigație GPS din cauza bruiajului pe partea rusă a frontierei

Pe măsură ce exercițiul a căpătat amploare, mai multe exerciții suplimentare au început, mai ales cu Flota Nordului, care a desfășurat peste 20 de nave de război de suprafață și până la zece submarine. Au participat și 30 de avioane.

Pe uscat, soldații infanteriei navale au efectuat un exercițiu de luptă la Pechenga și pe coasta peninsulei Sredni, la doar câțiva kilometri de granița cu Norvegia.

Oficialii militari ruși au susținut că exercițiile din nord erau evenimente separate și nu făceau parte din Zapad-2017.

Prin organizarea unei serii de exerciții mai mici, presupuse a fi separate unele de altele, numărul trupelor și echipamentelor rămâne sub ceea ce altfel ar fi fost cerut de Documentul de la Viena din 2011 pentru a fi anunțat în prealabil și pentru a invita observatori din alte țări membre OSCE.

PAGINA ANTERIOARA